Svetovalnica, 16. maj 2022
By Matjaž on Maj 23, 2022 | In Juha, odgovori, Beluši | Pošlji odziv »
Jajca za zajtrk, juha iz belušev, krompirjeva solata, testo za pico, blitva, rabarbarin kompot ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Kuhanje jajc
Mehko kuhano mora vreti tri minute, trdo kuhano pa šest minut. Če so debelejša ali iz hladilnika, naj se kuhajo malo več. Kuhana takoj poberemo iz lonca in damo v mrzlo vodo ter nato olupimo.
Beluši
Po potrebi jih tanko olupimo, spodnji, oleseneli del pa odrežemo. Narežemo na primerno velike koščke. Za zajtrk lahko pripravimo beluše z jajci. Lahko jih popražimo na maščobi. Dodamo jajce ali umešano jajce ter počakamo, da zakrkne. Lahko pa beluše najprej pražimo na čebuli in nato dodamo jajca. V primeru diete jih samo skuhamo - v vodi ali nad soparo. Odlična je tudi juha iz belušev. Tudi v tem primeru jih lahko najprej pražimo na čebuli. Dodamo še narezan krompir in korenček. Ko je dobro praženo, dolijem malo vode ali juhe ter jih skuhamo do mehkega. S paličnim mešalnikom zmiksamo in dolijemo potrebno količino tekočine.
Krompirjeva solata
Krompir olupimo in narežemo na rezine ter damo kuhat v vrelo vodo. Skuhan je v 10-ih minutah, takoj ga odcedimo in poškropimo z oljem. Solata je bolj okusna je, če krompir skuhamo v olupku. Še vročega olupimo in narežemo ter pokapljam z oljem, da bo krompir mehak. Dodamo kis, sol, poper, čebulo, drobnjak, jogurtov preliv, kranjsko klobaso, hrenovko ...
Testo za pico
Za eno pekač 30 dag moke, ob strani žlička soli, sredi 2 dag kvasa z malo mleka in sladkorja, 1 rumenjak. Zamesimo lahko z mlekom ali vodo ali s kombinacijo. Prilivamo olje (2 žlici), da dobimo prijetno mehko testo. Pognetemo in damo vzhajati. Vzhajano testo rahlo razvaljamo in preložimo na pekač ter do robov raztezamo. Pekač moram namazati ga s trdo maščobo, pri olju testo preveč leze. Na to naložimo paradižnikovo mezgo, dodamo malo zdrobljene bazilike, narezane olive ali papriko, kisle kumare. Nato nadaljujemo s tuno, šunko .. na vrhu naj bo nariban sir ter potresemo z origanom. Damo v vročo pečico, peče se 15-20 minut. Pečeno pokrijemo z drugim pekačem, da se omedi.
Blitva
Uporabljamo jo lahko za juhe, za priloge (blitvo skuhamo in jo damo pražit), za nadeve (za palačinke, lazanje ...). Uporabimo lahko tudi stebla odrežemo in posebej skuhamo za solato. Vedno prav pride, če jedem iz blitve dodamo česen, poper, zelen peteršilj, mleko ... Oglasila se je poslušalka, ki pripravlja blitvine polpete: kuhana blitva, jajce, narezan sir, peteršilj in začimbe po okusu.
Kompot iz rabarbare
Odrežemo listje in damo v kompost, stebla pa operemo in tanko olupimo. Če so debela, jih razpolovimo. Narežemo na 1 cm velike koščke. Pristavimo vodo in jo osladkamo. Ko zavre, dodamo narezano rabarbaro. Pokrijemo in počakamo, da pride do vrenja ter pustimo še eno minuto. Nato odklopimo in pustimo pokrito do serviranja.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 30. maj 2022 | Svetovalnica, 25. april 2022 » |