Svetovalnica, 30. maj 2022
By Matjaž on Jun 3, 2022 | In odgovori | Pošlji odziv »
Češnjeva pita, česen v olju, njoki/žličniki iz pšeničnega gresa, domača marmelada in kompot ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Češnjeva pita
Češnje izkoščičimo … Za testo (krhko testo) potrebujemo: 40 dag moke, pol pecilnega praška, 15-20 dag sladkorja v prahu in 18 dag masla. To z rokami zdrobtinimo, da se maslo predela v moko. V jamico dodamo 2 jajci, žlico kisle smetane, limonino lupino, kakšno kapljo ruma … Testo združimo, pokrijemo in pustimo počivati na hladnem. Polovico testa razvaljamo v velikost pekača za 2-3 mm debelo. Pekača nič ne mažemo, naložimo plast testa, potresemo s piškotnimi drobtinami, potresemo češnje, potresemo sladkor s cimetom, pokrijemo z drugo ploščo ali naredimo mrežo, prebodemo z vilico, namažemo s kislo smetano in pečemo pri 190 stopinjah, da se lepo zapeče 25-30 minut. Pita se reže iz pekača.
Česen v olju
Česen olupimo in narežemo ter damo v mikser. Posolimo in dodamo malo olivnega olja ter zmiksamo. Olja ne sme biti preveč, dobiti moramo gost namaz. Naložimo v steklen kozarček, zapremo in postavimo v skrinjo, tako da je za sprotno uporabo. To je dobro za česen, ki že poganja. Tako ga rešimo pred propadanjem.
Njoki iz pšeničnega zdroba
Potrebujemo: 1 jajce, 6 dag pšeničnega zdroba in 2-3 dag maščobe (maslo, margarina ali mast). Zmešamo z metlico ali mikserjem: najprej umešamo maslo, da postane kremasto, ne pa trdo. Nato se doda jajce in na koncu rahlo umešamo zdrob. Nato naj testo malo počaka, zajemamo z žlico in zakuhamo v vrelo juho. Pokrijemo in naj počasi vrejo 10-15 minut. Lahko jih skuha za dva dni, in kuhane preloži v drugo posodo in čim prej da na hladno. Naslednji dan pa samo dobro pregreje juho.
Domača marmelada brez želina ali z njim
Sestra Nikolina marmelade vedno kuha brez želina oz. želirnega sladkorja. Pomembno je, da je sadje dovolj zrelo. Sadje očistimo, zmeljemo in damo ali v pečico ali pa kuhamo na štedilniku. Naložimo v vroče kozarce in zapremo. Sicer pa lahko odmerimo 15 – 25 dag sladkorja na kilogram sadja. Če želi poslušalka kuhati z želirnim sladkorjem, naj sledi navodilom na vrečici.
Kompot iz češenj ali jagod
Iz češenj skuhate običajni kompot v kozici. Ko so kuhane – preverite z zobotrebcem, jih nalagate v kozarce - gostejše ali redkejše, zalijete s tekočino in takoj zapirate. Jaz dam par kapljic alkohola, žganja na pokrovček, zažgem, da se naredi plamenček in takoj pokrijem ter privijem in je hermetično zaprto - ali pa postavljamo na pokrov. Jagode pa naložimo surove kar v kozarce in zalijemo s sladkorno vodo, zapremo in potem pasteriziramo.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 13. junij 2022 | Svetovalnica, 16. maj 2022 » |