Svetovalnica, 13. junij 2022
By Matjaž on Jun 15, 2022 | In odgovori | Pošlji odziv »
Jedi iz špinače, zavitek in pita iz češenj, mladi korenček, sirup iz melise in malin … so bile teme za tokratno oddajo, v kateri je bila naša gostja sestra Nikolina.
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Špinača in blitva
Lahko pripravimo zelenjavno juho ali prilogo, za nadev za palačinke ali za lazanjo. Stebla blitve lahko uporabimo za solate … Eno ali drugo očistimo, kar je slabega, zavržemo, operemo in osušimo ter naložimo v skledo ali posebno škatlo, posodo, ki jo pokrijemo z vlažno krpo in folijo ter postavimo v hladilnik.
Sladice iz češenj
Češnje izkoščičimo s kakšno pripravo ali pa z nožkom. Take so primerne za pripravo pite ali zavitka oz. štrudlja, za kompote pa je boljše, če ostanejo cele. Za zamrzovanje: izkoščičene češnje naložimo na pladenj, ki je pokrit s folijo ter položimo v skrinjo. Zmrznjene naložimo v vrečke ali posodice. Za zavitek razvaljamo testo, namažemo z raztopljenim maslom ali kislo smetano, potresemo z češnjami (lahko je pred tudi skutin nadev) in po želji še s sladkorjem. Zavijemo, pomažemo s kislo smetano (ne z jajcem) in spečemo 30-45 minut (da dobi lepo barvo). Pečenega pokrijemo z drugim pekačem, da se lepo omedi. Po želji lahko češnjam dodamo v rumu namočene rozine. Podobno se naredi pita, češnje lahko porabimo v različnih biskvitih. Poklicala je poslušalka, ki je svetovala kako učinkovito izkoščičimo češnje: češnjo postavimo na vrh steklenice z ozkim grlom in potem skoznjo potisnemo palčko za ražnjiče. Druga poslušalka pa je sporočila, da je preprost pripomoček za izkoščičenje češenj papirniška sponka, ki jo razpremo in z enim delom potegnemo koščico ven.
Bananin kruh
Recept poslušalke Tončke. Sestavine: 12,5 dag surovega masla, 20 dag sladkorja, 2 jajci, 26,5 dag moke , malo pecilnega praška, 21,5 dag banane, 8 dag orehov, malo rozin, limonin sok, da se polije po banani, ki jo z vilico fino zmečkaš. Vse dobro zmešaj in razgrneš po pekaču.
Češnjeva pita se drobi
Drobi se, če je krhko testo, presuho. Na ½ kg moke je treba dati 4 jajca, pa še maslo, sladkor in žlico kisle smetane ali tudi mleka oziroma ruma. Treba je narediti vlažno testo, naj dobro počiva in dobro ohlajeno razvaljamo …
Korenček
Dobro ga operemo in skuhamo ter damo na maslo (ali drugo maščobo), da se malo duši oz. zmehča. To potem damo kot prilogo k rižu, testeninam ali krompirju. Lahko ga še potresemo z drobnjakom ali peteršiljem. Dobro se poda tudi v različnih zelenjavnih juhah …
Sirup iz mete in malin
Za sirup iz melise zavremo 5 litrov vode in to ohladimo ter potem namočimo šop melise. Tako naj ostane 24 ur. Nato pridamo 3 kg sladkorja in ja 10-20 gramov citronke ali ustrezno količino limoninega soka. Premešamo in nalijemo v steklenice. Iz mete naredimo podobno. Maline pomečkamo zalijemo z vodo in pustimo stati vsaj eno noč. Sok odcedimo in pridamo sladkor. Lahko pogrejemo in nalijemo v čiste in vroče steklenice. Zapremo in položimo steklenice, da sem naredi vakum.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 27. junij 2022 | Svetovalnica, 30. maj 2022 » |