Svetovalnica, 27. junij 2022
By Matjaž on Jul 1, 2022 | In Priloga, Zelenjavna, odgovori, Brez mesa, Bučke | Pošlji odziv »
Hrana poleti, kruh, marmelade in kompoti iz ribeza, borovnic, marelic, priloga iz kumar, bučke z mletim mesom ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Priprava hrane poleti
Je treba v vročih dneh delati kaj drugače, paziti, ko pripravljamo hrano? Vročina najbrž pripomore k temu, da se hitreje stvari kvarijo? Sestra Nikolina odgovarja: Pripravljamo čim lažja živila, če se da, kaj več v solatah, surovo zelenjavo ali pa na hitro pripravljeno hrano. Npr. narastki niso priporočljivi, ker je to kalorično obogateno, kar preveč nasitno in da preveč goriva našemu telesu v teh vročih dneh. Za kosilo je lahko kakšna lahka kremna juha ali pa brez juhe. Za glavno jed testenine ali iz krompirja. Lahko je tudi meso, a nikakor ocvrto. Dobrodošle so tudi jedi na žlico, kakšne vrste kompota iz sadja, ki zdaj dozoreva: jagodičje, maline, jagode … Lahko naredimo puding in na vrhu damo mešano sadje.
Kruh v poletnem času
Tudi poleti radi uživamo kruh. Je peka kaj drugačna? Sestra Nikolina odgovarja: Pečemo ga enako, le da ga mogoče spečemo več, da izkoristimo pečico. Potem ga razdelimo in spravimo v skrinjo. Iz skrinje ga vzamemo prejšnji večer ali zgodaj zjutraj. Poleti kruh hitreje vzhaja, zato ne gre pretiravati s kvasom, da ne bo imel priokus kvasa. Če se kruh začne že malo kvariti, ga lahko uporabimo za kakšno predelavo: kruhov narastek, kruhove cmoke, kruhovo štruco … Lahko ga narežemo na kocke, napojimo z jajčnim mlekom, pokrijemo in spečemo v pečici.
Jedi iz ribeza
Lahko delamo marmelado pa tudi sokove (preko sokovnika ali v posodi), svežega damo v skrinjo (da bo pozimi za čaj ali sladice ali dopolnilo kompota). Pri marmeladi damo nekaj več sladkorja, glede na to, koliko je sladek. Sestra Nikolina naprej naredi sok, ostanek ribeza pa porabi za pripravo marmelade.
Jedi iz borovnic
Sok se lahko naredi preko sokovnika, z vodo ga razredčimo, dodamo sladkor, ko pride komaj do vrenja, ga nalijemo v vroče steklenice. Za marmelado damo v posodo vodo in prebrane borovnice, posladkamo, pogosto mešamo in na koncu naložimo v kozarčke. Borovnice lahko zmrznemo na pekaču, ki smo ga prekrili z folijo in tako jih uporabimo za različne jedi.
Jedi iz marelic
Za kompot jih narežemo na polovičke, nalagamo v kozarec in zalijemo s sladkorno raztopino (na liter vode dodamo 25 dag sladkorja). Kozarce zapremo in damo pasterizirati ali v pečico. To pomeni, da jih naložimo na pekač, dolijemo malo vode, postavimo v hladno pečico, priključimo in ko se začno pojavljati mehurčki, izklopimo. Nato naj se v pečici ohlajajo. Drug način je, da kozarce naložimo v lonec z vodo in jih kuhamo na 95 °C. Za marmelado marelice narežemo, damo na pekač, pustimo 2 uri ali pa čez noč … Potem sok odlijemo in damo kuhati. Neprestano moram mešati, pene sproti pobiramo. Tako bo marmelada skuhana v 10 - 15 minutah od začetka vrenja. Dobro je dodati malo limoninega soka ali pa citronke, da ohranjamo barvo.
Vlečeno testo
Potrebujemo 30 dag moke, to je pol litra, v jamico na sredini dodamo jajce, zraven 1-2 žlici olja ter zravnano kavno žličko soli, z mlačno vodo zamesim testo, da je prijetno mehko. Dobro ga pregnetemo, da je elastično. Hlebček damo na pomokano desko, pokrijemo s skledo, da počiva minimalno pol ure. Vmes pripravimo sadje. Testo prenesemo na prt, po vrhu ga malo pomokamo in z valjarjem potolčemo. S tem se izognemo debelemu robu. Razvaljamo, nato pa namažemo z oljem in na rokah enakomerno razvlečemo. Namažemo z maslom ali s kislo smetano, potresemo s sadjem in sladkorjem, na sredini pa namažemo samo z maščobo ali pa s smetano. S pomočjo prta zavijemo v dva zavitka, damo na namazan pekač, pomažemo s smetano ali z maslom ter pečemo pri 190 °C, da dobi lepo barvo. Pečenega vzamemo in pečice in pokrijemo, da ostane toplo.
Kumarična omaka
Iz kumar lahko naredimo omako oz. prikuho ali pa juho ter seveda solato. Za omako kumare olupimo in naribamo na listke ali rezance ter posolimo, da spustijo vodo. Medtem v kozici na dveh žlicah olja pražimo čebulo. Ta naj se najprej skuha in nato spraži. Ko začenja rumeneti, pridamo ožete kumare. Večkrat pomešamo, da so pražene, potresem z mleto kumino. Dodamo še 1-2 stisnjena stroka česna, malo poprašimo z moko in dodamo malo vode. Lahko dodamo kakšno žlico smetane, tudi drobnjak …
Bučke z mletim mesom
Z žlico odstranimo sredico, da nastanejo nekakšni čolnički in nadevamo z mletim mesom (pražimo na čebuli in dodamo malo sesekljane sveže paprike, 1-2 strta česna, malo juhe, vode, krompirjevke, da se zmehča; lahko dodamo kakšno žlico paradižnikove mezge, jajce, malo sira), ki ga pripravimo posebej. Na vrhu damo rezino sira, da se meso ne posuši. Tako pripravljene bučke damo v pečico, lahko jih na začetku tudi pokrijemo, da bodo bolj mehke.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 11. julij 2022 | Svetovalnica, 13. junij 2022 » |