Svetovalnica, 29. avgust 2022
By Matjaž on Sep 2, 2022 | In odgovori | Pošlji odziv »
Slivova marmelada, vlaganje rdeče pese, češnjev paradižnik, listnato testo, jedilne kumare, jedi iz aronije, domač jabolčni kis... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Slivova marmelada
Na 1 kg sadja je treba dati 25 dag sladkorja, če so zelo dozorele in sladke, pa se lahko marmelada pripravi tudi brez sladkorja.
Zakaj vložena rdeča pesa zavre?
Lahko je premalo kuhana ali premalo konzervirana. Najboljše je, da peso naribamo v raztopino kisa in soli ter kumine. To naj zavre in mirno pustimo nežno vreti. Skupaj s tekočino naložimo v kozarce. Zapremo in damo v lonec - vode naj bo do 3/4 višine kozarev ter konzerviramo - vre naj 8-10 minut in tu naj se tudi ohladi.
Vlaganje češnjevega paradižnika
Prerežemo jih na polovice, cele pa nabodemo s pletilko, naložimo v kozarce ter zalijemo s slano vodo in kuhamo 15-20 minut. vlaganje_cesnjevega_paradiznika.mp3]
Shranjevanje posušenih jabolk
Lahko jih naložimo v vreče in damo v skrinjo. Lahko se dajo v platnene vrečke, ki jih obesimo v suhem prostoru. Tretja možnost je, da se jih duši in naloži v kozarce ter vloži kot marmelado.
Domače listnato testo
Za 500 g masla potrebujemo 500 g moke. K maslu dodamo pest moke ter ga premesimo in oblikuemo v kvadrasto obliko. Moko presejemo, v jamico damo dva rumenjaka, dve žlici ruma žličko soli, prilivamo mrzlo vodo, da dobimo testo, kot za zavitek - le da je bolj krepko. Dobro ga predelamo ter damo na pomokano površino. Pokrijemo, da počiva. Razvaljamo ga okroglo, na sredimo damo pripravljeno maslo in ga s štirih vogalov zagrinjam. Obrnemo in z valjarjem tolčemo v pravkotno obliko. Razvaljamo in z vsake strani do polovice zagrnemo. Zavijemo s folijo in damo na hladno. Čez pol ure spet potolčemo in razvaljamo ter zložimo in damo počivat. To ponovimo šestkrat.
Aronija
Lahko naredimo sok ali marmelado. Ker ima bolj trpek okus, dodamo še malo ribeza, maline, jabolka ... Aronijo skuhamo (z malo vode) in prepasiramo. To združimo z drugim sadjem ter skuhamo še skupaj. Mešamo, kot vsako marmelado. Dodamo vsaj 30 dag sladkorja in malo limoninega soka na 1 kg aronije. Lahko pa malo sadja tudi zamrznemo ter shranimo v škatli. To dodamo kompotu ali sadnemu zavitku ali v čaj.
Vlaganje solatnih kumar
Olupljene, očiščene in narezane se lahko tudi vloži v kozarce ...
Marelična marmelada
Marelice izkoščičimo in posladkamo (na 1 kg sadja damo 20-25 dag sladkorja) ter pustimo čez noč. Sok zjutraj odcedimo, lahko ga vložimo posebej. Marelice pa pristavimo in kuhamo 25 minut. Vmes mešamo in pobiramo pene. Ostali postopek je enak kot pri drugih marmeladah.
Domač jabolčni kis
Sveža jabolka narežemo na tanke rezine in dajemo v večjo posodo (lahko tudi sod). Pri 25 l jabolk potresemo 1 kg sladkorja, dolijemo vodo in premešamo Lahko delamo tudi iz tropin jabolk, ki smo jih stisnili za sok. Damo v posodo ter pokrijemo s prtom, da se malo ogrejemo. Potresemo z 2-3 kg sladkorja ter zalijemo z vodo. Nato v prvem ali drugem primeru pustimo in čakamo, da nastane kis.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 12. september 2022 | Svetovalnica, 25. julij 2022 » |