Svetovalnica, 12. september 2022
By Matjaž on Sep 16, 2022 | In odgovori | Pošlji odziv »
Kristalčki v marmeladi iz grozdja, kuhanje krompirja, gobova juha, marmelada iz fig in iz aronije, vinski kis za paprike, med iz regratovih cvetov ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Kristalčki v marmeladi iz grozdja
Zakaj se v marmeladi naredijo kristalčki, ki se sicer strejo z zobmi, a na pogled niso prijetni? To je sok, ki je želiral, odgovarja sestra Nikolina. Zato naj med pripravo marmelade odvzame tekočino. Tako pridobljen grozdni sok lahko ustekleniči, marmelada pa se bo hitreje zgostila. Dobro je tudi, če ji dodamo dušena jabolka.
Marmelada iz fig
Zrele fige očistimo in narežemo ter dodamo malo jabolk in limonin sok (za ohranitev barve in boljši okus). Sladkamo po okusu, skuhamo in naložimo v kozarčke.
Krompir se med kuhanjem razkuha
Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj v vodo doda malo kisa, drugi nasvet je, naj ga skuha nad soparo. Oglasili so se tudi poslušalci in ponudili različne odgovore ...
Gobova juha
Gobe očistimo in narežemo. Damo jih na praženo čebulo, po potrebi dodamo krompir. Poprašimo z žličko vodo ali ne in zalijemo. Solimo, dodamo lovorjev list in na koncu potresemo peteršilj. Lahko pa damo gobe (lahko dodamo krompir in/ali korenje) kuhati v vrelo. Po želji lahko na koncu naredimo smetanov podmet, ki naj vre 3-5 minut.
Vinski kis
Mešanico vinskega kisa lahko uporabimo tudi pri vlaganju paprik namesto kisa za vlaganje.
Marmelada iz aronije
Naredi se enako kot iz drugega sadja. Lahko doda malo robide ali kakšnega drugega jagodičevja, tako okus ne bo tako trpek in bolj blagega okusa.
Regratov med
Zakaj prihaja do kristalov ob robu kozarca, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj doda kislino npr. limono.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 26. september 2022 | Svetovalnica, 29. avgust 2022 » |