Svetovalnica, 25. julij 2022
By Matjaž on Jul 25, 2022 | In Juha, odgovori, Ribe, stročji fižol | Pošlji odziv »
Juha iz stročjega fižola, marmelada iz marelic in breskev, ribe, sataraš, kolerabice, rižev narastek ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Juha iz stročjega fižola
To juho lahko delamo na dva načina: damo kuhati v vrelo vodo ali pa po načinu praženja. Vodo, lahko jih dodamo nekaj čiste juhe od prejšnjega dne, pristavimo, da zavre. Dodamo očiščen in narezan stročji fižol. Dobro je, če dodamo še kakšno drugo zelenjavo (korenček, peteršiljeva korenina ...) in lovorjev list in list bazilike ter sol. Pripravimo zabelo (pečenkin sok ...), pred serviranjem dopolnimo z zelenim peteršiljem ter žličko domačega kisa. Po načinu praženja pa na maščobi z nekaj žlic vode pražimo čebulo, dodamo žlico moke (pirina, polnozrnata, ržena, bela ...), dobro premešamo in dodamo narezano zelenjavo (če jo je premalo, dodamo še kakšen krompir), mešamo, zalijemo z vodo ter skuhamo do mehkega. Poda se tudi vejica timijana. Stročji fižol uporabimo za solato, prilogo ali prikuho.
Marmelada iz zamrznjenega sadja
Ali lahko marmelado pripravimo iz zamrznjenega sadja, sprašuje poslušalec. Seveda, odgovarja sestra Nikolina, je pa treba to sadje predhodno očistiti. Zvečer jih vzamemo iz skrinje, da se odtalijo. Tekočino odlijemo, sadje v kozici pa osladkamo (na 1 kg sadja 20-30 dag sladkorja), pristavimo in občasno pomešamo. Ko zavre, stalno mešamo in ko oskusimo, da je narejena, jo naložimo v pripravljene kozarce.
Ribe
Ribe rahlo začinimo s soljo in rožmarinom ter peteršiljem, trebuh pa namažemo s stisnjenim česnom in soljo, zunaj pa malo zarežemo. Opečemo jih v ponvi. Podobno delamo morske in sladkovodne ribe.
Sataraš
Potrebujemo čebulo, paradižnik, papriko in jajca. Čebulo narežemo in damo pražit (brez prilivanja olja), nato dodamo na rezance narezano papriko, vmes zrele paradižnike potopimo v čim bolj vročo vodo, jih olupimo in razkosamo ter premešamo. Pokuha naj se do mehkega, po okusu dosolimo, dodamo baziliko in peteršilj. Dodamo še razžvrkljana jajca (eno ali več po osebi), dobro pomešamo, da jajca zakrknejo ter odstavimo in takoj postrežemo. Če imamo več zelenjave, lahko nekaj prihranimo za ozimnico - preden dodamo jajca, naložimo v kozarce ...
Jedi iz kolerabe
Lahko pripravimo juho ali za prilogo. Kolerabo narežemo na večje palčke, damo na olje v kozico, da se malo popečejo, obrnemo jih in dušimo do mehkega.
Marmelada iz breskev
Zrele breskve je dobro tanko olupiti - lahko jih potopimo v vročo vodo. Potem jih narežemo, izkoščičimo ter damo kuhati, s paličnim malo razmešamo, sladkamo (20-30 dag sladkorja na 1 kg sadja) in skuhamo do konca. Naložimo v ogrete kozarce ...
Rižev narastek
Na začetku pečenja je dobro, da je posoda pokrita. Tako naj bo cca. 15. minut, nato pa odkrijmo, da jed dobi lepo barvo. Stekleno posodo seveda dobro pomažemo. Sadje je dobro podušiti, tako bo jed boljša in sočnješa.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 29. avgust 2022 | Svetovalnica, 11. julij 2022 » |