Svetovalnica, 26. september 2022
By Matjaž on Sep 29, 2022 | In odgovori | Pošlji odziv »
Začimbna mešanica, janeževi upognjenci, dren, sok iz grozdja, kruh se drobi, jabolčni kis ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Začimbna mešanica
Potrebujemo: korenje (do 1 kg), korenino in zelenje peteršilja in zelene (vsakega 1/2 kg), por (1-3 stebla ali čebula), česen, paprika. Vse narežemo oz. zmeljemo ter dodamo do 1 kg soli. Premešamo in nekaj časa pustimo. Natlačimo v kozarce in dobro zapremo. Shranimo v shrambi, odprtega pa v hladilniku.
Janeževi upognjenci
Zakaj niso trdi, je spraševala poslušalka. Sestra jih dela iz štirih jajc. Stehta jih (še v lupini) in doda isto količino (težo) sladkorja in za težo treh jajc moke. Jajca ubijemo, razžvrkljamo, dodamo sladkor, malo skremamo in dodamo za 1 žlico ruma (ali žganja ali limoninega soka) ter zamešamo moko. Spečemo jih in zložimo v sklede ter hermetično zapremo. Če so na zraku, postanejo mehki.
Marmelada in liker iz drena
Letos je veliko drena, ima veliko vitamina C. Poslušalka Majda je povedala, kako narediti marmelado. 1 kg drenovih plodov, 300 gramov sladkorja. Plodove operemo in posušimo - segrevamo na nizki temperaturi (60 stopinj) v pečici, da koščice odstopijo. Zmes spasiramo, dodamo sladkor in skuhamo do želene gostote. Po želji lahko dodamo jabolčno maso. Na koncu lahko dodamo muškatni orešček in limonino lupino. Dajemo v kozarce in ko se ohladi, zapremo. Druga poslušalka pa je povedala, kako narediti liker iz drena. 1 liter vode, 1,5 litra sadjevca, 5 dl 70 odstotnega alkohola, 3,5 kg svežega drena, 1 kg rjavega sladkorja, 1 žlička ekološke limone, 2 stroka cimeta, 1 strok vanilije, 1 zavitek vanilijeva sladkorja. To damo v večji kozarec in pustimo na toplem dobre 4 tedne. Precedimo skozi cedilo in gazo. Posebej zavremo vodo, dodamo začimbe in sladkor, ohladimo in pustimo stati 12 ur. Tako dodamo žganju, premešamo in pustimo stati še 3 ure, nato ga natočimo v čiste steklenice.
Zakaj se kruh drobi
Sestra Nikolina je poslušalki svetovala naj naredi bolj mehko testo, doda naj malo olja (1 kg moke 5 žlic olivnega olja). Spečenega zavijemo v prtiček in damo v vrečko. Če je kruh narejen samo iz pšenične moke, se kruh rad drobi. Dobro je dodati malo ržene ali ajdove moke (10 dag). Poslušalka Marjetka je dodala, da kvas da v moko že zvečer. Shrani ga v celofanske vrečke, ne v najlon.
Sok iz grozdja
Najbolj enostavno je, da ga naredimo s pomočjo sokovnika ali če grozdje damo v stiskalnico. Sok nalijemo v steklenice in pasteriziramo. Lahko pa ga pripravi tako, da grozdne jagode skuhamo v posodi, vmes pomešamo. Ko nastaja sok, v sredino postavimo cedilo in tam se nabira čisti sok. Kuhano potem lahko damo preko sokovnika ali odcedimo s pomočjo gaze, goščo pa prepasiramo in lahko skuhamo marmelado.
Jabolčni kis
Krhlje ali tropine prelijemo z vodo, ki smo jo prevreli. Pokrijemo z desko, da je malo priprto ali deko, ne sme biti hermetično zaprto. Vmes ne smemo mešati, poskrbimo pa, da vsebino, ki pokuka iz vode, spet potopimo. Če bo na toplem, se bo kis prej naredil. Spremljati moramo okus. Kis odcedimo v drugo posodo, tam se bo naredil klobuk in tega moramo ohraniti.
Zeleno zrnje fižola
Še zeleno zrnje fižola lahko shranimo v skrinji in ko ga bomo potrebovali, ga bomo skuhali.
Jabolčna čežana v kozarčkih
Jabolka lahko skuhamo v majhni količini vode (lahko so z olupki, lahko dodamo kakšno hruško). Prepasiramo, sladkamo in počakamo,da pride do vrenja ter dajemo v kozarce in dobro zapremo. Boljšega okusa je čežana, če jabolka olupimo, narežemo na listke ali krhlje, po želji še kakšno drugo sadje. Sladkamo, dodamo cimet in 1/2 - 1 dl vina. Pokrito dušimo, s paličnim mešalnikom zmiksamo in nalagamo v kozarce ter takoj zapremo.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 10. oktober 2022 | Svetovalnica, 12. september 2022 » |