Svetovalnica, 19. december 2022
By Matjaž on Dec 22, 2022 | In Sladica, odgovori, Potica | Pošlji odziv »
Marmorni kolač, olivno olje, glinen pekač, orehi, nadev in testo za potico, omaka iz kolerabe, piškoti ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Marmorni kolač
Zakaj se pri dodajanju mleka v stepene rumenjake in sladkor ne glede na temperaturo masa sesiri, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj najprej iz beljakov naredi sneg, vmeša pol sladkorja. Nato speni maslo, rumenjake in polovico sladkorja. Doda polovico moke s pecilnim in mleko ter žlico ruma. Nato še sneg in z metlico v roki razmešamo, da ostane kremasta masa. Če pa se ji masa sesiri, takoj doda moko in reši zadevo.
Uporabnost oljčnega olja
Ali je oljčno olje staro dve leti še uporabno, bilo je v kleti na temnem, je zanimalo poslušalca. Sestra Nikolina mu je odgovorila, da bo to najlažje preveril, če ga pokusi. Če greni, ni več uporabno za solate, še vedno pa ga laho po žlicah dodajmo za pečenje mesa ali praženje.
Orehov nadev za potico
Orehe pripravimo pravi čas - operemo, posušimo in zmeljemo. Prav tako pravočasno preverimo, če imamo na zalogi druge sestavine in sestra svetuje, da orehov nadev pripravimo čim prej - lahko že prejšnji večer, tik pred mazanjem pa mu dodamo še sneg in beljakov. Za pripravo nadeva skuhamo sladko smetano (lahko pa mleko in maslo) z dodatkom sladkorja. Ko zavre, dodamo 2 žlici drobtin in mešamo z metlico. Dodamo 1-1,5 kg zmletih orehov, premešamo, odstavimo. Dodamo aromo: limonino lupino, cimet, pomarančno lupino, rumenjak (lahko tudi brez), prilijemo malo prave kave, ruma, v rum namočene rozine (naj bodo tople, kuhinjske temperature)
Omaka iz rumene kolerabe
Kolerabo olupimo in damo kuhati v vrelo vodo z malo mlete kumine. Hitro naj zavre in skuha. Malo tekočine odlijemo in s paličnim mešalnikom kremasto zmešamo. Na maščobi prepražimo čebulo (dodamo dve žlici čebule), kavno žličko pirine moke in domamo zmiskano kolerabo. Naj pride do vrenja, dodamo žlice kisle smetane in po želji malo popra in kavno žličko kisa. Enako naredimo za juho, le da dodamo še malo krompirja.
Pekač iz gline
Uporaba pekača iz gline oz. lončenega pekača je povsem enostavna. Hladnega namažemo z maslom, potica naj vzhaja v njem in nato jo spečemo kot običajno.
Testo za potico
Sestavine in pripomočke si pravočasno pripravimo - ko imamo še čiste roke. Pri pripravi testa si lahko pomagamo z mikserjem, a pri ročnem delu najbolj občutimo, ali je testo dovolj mehko. Za potico mora biti bolj mehko, fino. Če nas vzhajanje prehiti (podvojena količina) in nimamo še pripravljenega nadeva, testo še enkrat pregnetemo (lahko tudi dvakrat, trikrat). Pekače samo namažemo z maščobo (maslo, salo), mokamo jih pa ne, sicer bo potica siva.
Elastičnost mase za piškote
Poslušalka je vprašala, zakaj pride do elastičnosti mase za piškote? Je lahko vzrok maslo? Piskoti dobijo nemogočo, zamaknjeno obliko. Sestra je odgovorila, da mora maslo dobro umiksati z rumenjaki ali sladkorjem, če je testo bolj krhko, pa ga mora dobro zdrobtiniti. Vzhajalno sredstvo (pecilni prašek) pa moramo dati že v moko, kajti če pride v stik z jajci ali drugo vlažno snovjo, ne deluje. Svetuje še, naj da polovico masla, polovico pa margarine, saj bodo tako imeli daljšo obstojnost, pa tudi aroma je dobra.
Ali je treba orehe prati?
Poslušalka je vprašala, ali je trega kupljene cele orehe pred mletjem oprati. Sestra ji je odgovorila, da če želi, lahko to stori in jih nato v pečici ali na štedilniku na trda goriva osuši ter šele nato zmelje. Vsekakor pa je orehe dobro dobro prebrati in v pečici presušiti.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 2. januar 2023 | Svetovalnica, 5. december 2022 » |