Svetovalnica, 16. januar 2023
By Matjaž on Jan 20, 2023 | In Juha, Zelenjavna, odgovori, Ribe, Enolončnica | Pošlji odziv »
Ribe z zelenjavo, brezglutenska moka, piščančja obara, pasulj, olja in maščobe, narastek iz kislega zelja, biskvit, žrebičkovi zrezki ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Ribe z zelenjavo
Zelenjavo lahko priravi posebej: jo nareže in popraži in zduši. Ribo pa posoli (v trebušno votlino da peteršilja in česna) in posebej speče na olivnem olju. Filete ribe začini pokaplja z oljem, ob strani da bučke, por, korenje, zelje ... pokaplja z oljem, posuje za ribanim sirom in speče v pečici.
Brezglutenska moka
Orehki iz brezglutenske moke so razpadli, je spročila poslušalka. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj morebiti da več moke. Ponesrečeno maso lahko uporabi za nadev pri biskvitu, punčeve tortice, pri piti ... Poslušalka je svetovala, naj doda več tekočine: vode, soke, mleka ... Podobno kot pri pirini ali kamutovi moki.
Piščančja obara
Piščanca narežemo na kose, pazimo, da kosti ne prelomimo. To dodamo na čebulo, ki smo jo najprej pokuhali in pražili. Dodamo narezan ali grobo narezan korenček, peteršiljevo korenino in zeleno. Poprašimo z žličko pirine moke in zalijemo s toplo vodo. Dodamo rožmarin, lovorjev list, košček limone (brez lupine). Počakamo, da zavre in kuhamo 10-20 minut. Po potrebi lahko kaj zakuhamo (ribano kašo, krpice, testenine). Preden juho damo na mizo, dolijemo žlico domačega kisa ali vina in narezan peteršilj.
Pasulj - trd fižol
Fižol v pasulju naslednji dan postane trd, je sporočil poslušalec. Sestra Nikolina predlaga, da je dobro pogrejejo.
Uporaba olj oz. maščob
Hladno uporabljamo olivno in sončično olje za solate, uporabimo lahko tudi za opekanje, maslo uporabimo za zabelo, za krhko testo; svinjsko mast uporabimo golaž, rižoto, praženje, cvrenje... Lahko tudi pol masti, pol olja.
Narastek iz kislega zelja
Lahko ga delamo z mesom ali krompirjem. Zelje prej pokuhamo ali popražimo (na čebuli). Posebej pražimo mleto meso. Nalagamo plasti zelja in plasti mesa. Na vrhu naj bo zelje. Prelijemo z jajčnim mlekom (ali jajčno juho). Po vrhu potresemo z naribanim sirom.
Zakaj biskvit in peciva upadejo?
Najbrž je premalo moke in premalo pečeno, je poslušalki svetovala sestra Nikolina. Torej naj da 1-2 dag več moke in peko podaljša za nekaj minut.
Žrebičkovi zrezki
To je mlado meso, ki je zelo bogato z železom in je dobrodošlo pri ljudeh s slabokrvnostjo. Najprej naj zrezke presoli in popra, namaže z olivnim oljem ter nato opeče. Lahko naredi tudi golaž, obaro ...
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 6. februar 2023 | Svetovalnica, 2. januar 2023 » |