Svetovalnica, 20. marec 2023
By Matjaž on Mar 22, 2023 | In odgovori | Pošlji odziv »
Češnjev zavitek, uporaba sirotke, enotna moka, kruh za diabetike, bograč, skutini cmoki ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Sirotka
Kje se lahko uporablja sirotka (poled priprave kruha ali palačink), je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da pri mlečnih juhah ali če v juho zakuhamo sirove štrukeljce. V primeru, da je je več, jo lahko tudi zamrznemo.
Češnjev zavitek
Kako pri češnjevem (mareličnem, višnjevem ...) zavihku dodati sadju, da ne steče iz zavihka? Ali lahko uporabimo sadje iz kompota ali skrinje? Sestra Nikolina je svetovala, da sadje iz kompota res dobro odcedimo, sicer pa testo potresemo s piškotnimi drobtiami (zmeljemo suh biskvit ali piškote) ali na maslu popraženimi krušnimi drobtinami. Zelo dobro je, da najprej tanko namažemo s skuto in nato naložimo sadje (iz skrinje ali sezonsko). Tatjana iz Ljubljane je povedala, da češnje duši (1 kg in 200 g sladkorja) in jih napolni v vroče kozarce ter to uporabi za zavitek.
Enotna moka
Poslušalko je zanimalo, kaj pomeni ta izraz. Sestra Nikolina odgovarja, da je to krušna moka, druga in tretja pšenična moka.
Kruh za diabetike
Sestra Nikolini je poslušalki, ki bi sama rada pripravila kruh, svetovala, naj ga naredi iz ajdove moke z dodatkom pšenične ali pirine. Razmerje naj bo prvič ena proti ena, nato pa ga spreminja v korist ajdove moke. Uporabi naj sveži kvas (na 1 kg moke je dovolj 3 dag kvasa). Ajdovo moko naj popari z vrelo vodo in ob tem s kuhalnico meša, da nastanejo žganci. Doda naj sol in ostalo moko, v sredino naj v jamico doda kvas. Gnete in po kapljicah priliva takočino. Doda še 2 žlici olivnega olja. Testo naj počiva, nato ga še enkrat pregnetemo (doda sezam, lan, orehe ...) ter preloži v modele, na vrhu zarežemo, pomažemo s kavo ali vodo ter damo v vročo pečico (200 stopinj).
Bograč
Poslušalka dela bograč z rdečo papriko, a med kuhanjem kožica odstopi, to jo moti. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj papriko doda kasneje, da se ne bo predolgo kuhala ali naj jo popari in olupi ter potem doda v bograč.
Skorja kruha odstopi
Pri kruhu, ki ga poslušaka da v skrinjo, odstopi skorja. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj z njim ravna previdno, da z njim ne bo zadevala v druge jedi ali stene v skrinji.
Skutini cmoki
Potrebujemo: 3 jajca, 28 dag skute, 25 dag pšeničnega zdroba, 6 dag masla (ali svinjska mast). Rumenjake zamešamo s skuto, dodamo sneg, potresemo zdrob in dodamo maslo ter pomešamo. Pred kuhanjem naj testo počiva, sladkamo pa na koncu.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 3. april 2023 | Svetovalnica, 6. marec 2023 » |