Svetovalnica, 3. april 2023
By Matjaž on Apr 5, 2023 | In Juha, odgovori | Pošlji odziv »
Priprava jedi za velikonočni žegen (šunka in pirhi), uporaba ovsene in ajdove moke za kruh ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Pleče za velikonočni žegen
Čas kuhanja mesa določimo glede na težo in starost mesa: za 1 kg mesa ena ura kuhanja. Kuha naj mirno in pokrito. Da je dovolj kuhano, lahko določimo na otip ali tako, da prebodemo z vilico (če gre z lahkoto notri in ven, je že kuhano). Čas kuhanja lahko skrajšamo tudi tako, da meso prerežemo. Hkrati imamo s tem lepši pregled nad tem, kdaj je meso skuhano. Dobili bomo tudi dobro suho juho, ki je zelo uporabna.
Suha juha
Če smo kuhali domačo šunko, dobimo močno juho, ki ji lahko prilijemo vodo in v njej zakuhamo riž ali močnik (ali sukanec: moko in jajce med dlanmi zdrobimo ter dobro skuhamo), dodamo lahko še vejice peteršilja. V tej juhi lahko skuhamo žlikrofe, uporabimo jo pri pripravi gorenjske prate, kruhovega narastka (za prilogo) ...
Pirhi
Sestra Nikolina priporoča uporabo naravnih barv - kuhanje v čebulnih olupkih, še posebej od rdeče čebule. Za rdečo barvo lahko uporabimo sok rdeče pese z žlico kisa, raztopino rdeče paprike, v teranu ...
Svinjsko meso je preslano
Kuhano meso za veliko noč, ki ga poslušalka kupi v trgovini, je vedno preslano - kuhanje v veliki količni vode, kuhanje v dveh vodah ni pomagalo, dogaja pa se ji tudi, da je preveč kuhano. Sestra Nikolina pravi, naj ne kuha predolgo, svetovala ji je tudi, naj da meso za pol ure v mleko, nato splakne in da kuhati v vrelo vodo. Ohlaja naj se v vodi, nato pa zavije v živilsko folijo.
Uporaba ovsene moke
Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj ovseni moke doda malo pirine polnozrnate, bele ali polbele pšenične ali ržene moke. Razmerje naj sama določi, glede na želje in okuse.
Uporaba ajdove moke
Ali je ajdovo moko treba vedno popariti in s koliko vode naj to stori, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da jo je vedno treba popariti, da se lepše veže z ostalo moko in se izdelek ne drobi. Povedala je primer: 30 dag vode in 7 dl vode. Vedno prilivamo postopoma, po občutku ...
Kruhova štruca - prata
1/4 kg kruha narežemo, 30 dag šunke narežem na kocke, zabelimo s prepraženo čebulo, popramo in dodamo česen ter narezan por, malo muškatnega oreščka, 8-10 razžvrkljanih jajc, prilijemo s suho juho ali mlekom, potapljamo, da se razvlaži med seboj. Pečemo lahko v črevesu ali pa v škatlastem modelu (na dno damo peki papir, ob straneh namažemo), ali spečemo v vlečenem testu.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 17. april 2023 | Svetovalnica, 20. marec 2023 » |