Svetovalnica, 6. marec 2023
By Matjaž on Mar 8, 2023 | In Juha, Sladica, odgovori, Ribe, Kaše | Pošlji odziv »
Venci pri krofih, vzhajanje kruha, kozice, olje od cvrtja, jedi iz špinače, krompirjevi polpeti in zrezki, zmrznjeno meso, jedi iz prosene kaše ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Količine v receptih
Poslušalka ima knjigo receptov sestre Nikoline (založba Družina, 2008). Zanima je, za koliko ljudi je posamezni recept napisan. Sestra Nikolina odgovarja, da so recepti za šest oseb.
Venci pri krofih
Poslušalko je zanimalo, zakaj imajo njeni krofi včasih venček, včasih pa ne. Sestra Nikolina je odgovorila, da je najbolj pomembna priprava testa, in sicer ne sme biti pretežko oz. preveč maščobe v njem. Biti mora bolj mehko (kot za potico) in v njem naj bo dovolj kvasa. Biti mora tudi dobro pregneteno (15 minut).
Vzhajanje kruha
Poslušalko zanima, kaj dela narobe, da se ji kruh zelo drobi. Običajno peče iz mešanice polnozrnate pirine, bele moke in mletega lanenega semena. Kruh se še bolj drobi, če ga zamrzne in porabi pozneje. Sestra Nikolina odgovarja, da je najbrž testo preveč krepko, zato naj doda tekočino (sploh ker uporablja polnozrnato moko). Če razpoka, je bilo testo premalo vzhajano. Mehkobo testu in kruhu pa dosežemo z dodatkom maščobe (olja).
Kozice
Poslušalko je zanimalo, kaj lahko pripravi iz kuhanih in očiščenih kozic. Sestra Nikolina ji je svetovala rižoto, zelenjavno juho, prilogo, namaz, v solati ...
Trganje testa
Pri valjanju kvašenega testa se na sredini trga - zakaj je tako, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina pravi, da do tega najbrž pride, ker je testo preveč vzhajano. Dobro je, da testo z valjarjem potolče v želeno obliko, nato pa ga razvalja. Drugi vzrok pa je preveč kvasa v testu.
Kako lahko uporabimo olje od cvrtja krofov
Če je bilo olje uporabljeno samo enkrat in ni bilo precvrto, lahko v njem ocvremo krompirjev svaljke, krompirjeve hlebčke. Uporabimo ga lahko po delih za npr. praženje čebule, kruhovih rezin ...
Jedi iz špinače
V tem času lahko porabimo špinačo iz skrinje. Iz nje lahko pripravimo juho, lazanjo, palačinke ... Špinačni zvitek pa je bolj praznična jed. Naredimo bešamel omako, dodamo rumenjake, sesekljan peteršilj, česen in poper, zamešamo sneg, ki ga poprašimo z žlico moke. Zlijemo na dobro namazan ali s peki papirjem obložen pekač. Spečemo do 3/4, vzamemo iz pečico, obrnemo in namažemo z mešanico jajca, kisle smetane in safalade. Zavijemo kot rulado in vrnemo v pečico, da se speče do konca.
Krompirjevi polpeti
Lahko jih naredimo iz kuhanega ali sveže naribanega krompirja. Kuhan krompir stisnemo, dodamo maščobo (maslo in olje), jajce, sol, drobtine. Oblikujemo polpete (zajemamo z žlico), v ponvi na olju opečemo z obeh strani (da dobijo lepo barvo). To je priloga k solati in jed, pri kateri lahko uporabimo krompir, ki je ostal prejšnji dan. Na drug način pa sveži krompir olupimo in naribamo. Dodamo jajce, drobtine in sol, oblikujemo in zajemamo z žlico, položimo na olje in še malo potapljamo ter spečemo.
Znova zamrznjeno meso
Ali lahko zamrznemo jed, ki smo jo pripravili iz zamrznjenega mesa, je zanimalo poslušalca. Sestra Nikolina je dejala, da to ni škodljivo, paziti pa moramo, da je bila jed skrbno pripravljena.
Kruh upade
Kruh lahko upade, če je zelo vzhajan (prehajan) in pečica ni dovolj vroča. V vsakem primeru je dobro kruh dati pečt v vročo pečico, ko dobiva barvo, pa temperaturo znižamo ali ga pokrijemo. Za pol kilograma moke vzamemo pol kocke kvasa.
Prosena kaša
Lahko jo skuhamo v mleku. Najprej jo moramo temeljito oprati. Nato jo damo kuhat v vodo, ko začne vreti in se gostiti, dodajamo mleko. Kaša je skuhana v pol ure, vmes pogosto pomešamo. Dodamo lahko tudi suhe slive. Iz kuhane kaše naredimo narastek: dodamo rumenjak, maščobo, sladkor, sok limone, sneg. To naložimo v skledo, pokrijemo in spečemo v vroči pečici. Čez 10-15 minut odkrijemo in pečemo naprej. Uporabimo lahko tudi za solate ...
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 20. marec 2023 | Svetovalnica, 20. februar 2023 » |