Svetovalnica, 8. maj 2023
By Matjaž on Maj 11, 2023 | In odgovori | Pošlji odziv »
Kruh, breskve, pita, potica, orehova torta, golaž ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Kmečki kruh
Kruh iz krušne, ržene, polnozrnate moke bi rada pripravila naša poslušalka. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj naredi prijetno mehko testo. Naj bo dovolj tekočine. Kruh naj dvakrat vzhaja, tretjič pa v modelu. Pred peko naj na vrhu zareže. V pečico, uporablja naj program brez ventilacije, naj doda skledico z vodo.
Breskvice
Breskve, ki jih dela po receptu sestre Nikoline, poslušalki pokajo. Sestra ji je svetovala naj zmanjša količino moke, jajca naj bodo dovolj debela in naj pazi na temperaturo pečice - naj se rahlo dvignejo in zapečejo.
Pita
Ali lahko testo za pito zamrznemo, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj ga pusti v kepi oz. svaljku in zavije v folijo, odtali naj ga večer pred pripravo oz. valjanjem.
Skorja pri potici odstopi
Vzrokov je lahko več, pravi sestra Nikolina: potica je preveč ali premalo vzhajala, kombinacija gostega nadeva in mehkega testa, ohlajanje potice ...
Orehova torta
Poslušalec je prosil za recept za orehovo torto iz masla in kakava. Orehe zmeljemo, dodamo jih k moki in pecilnemu prašku. Doda naj še nožev vrh cimeta in naribano limonino lupino. Rabimo še jajca in sladkor. Za kremo potrebujemo maslo (25-30 dag). Jajca, čokoladni prah, kakav, mleko in sladkor raztopimo v vodni kopeli. Na koncu dodamo še rum in ko je ohlajeno, zlijemo v zmiksano maslo in dobimo čokoladno kremo, ki jo namažemo v plasti torte.
Zamrzovanje golaža
Golaž, ki ga pripravimo iz zmrznjenega mesa, lahko zamrznemo, je poslušalki svetovala sestra Nikolina. Lahko pa zamrznemo tudi samo dobro praženo meso, omako pa naredimo sveže.
Lazanja
Testo lahko naredimo doma, kupljenega pa malo pokuhamo in osušimo na prtu. Za mesni nadev mleto meso pražimo na čebuli, dodamo strt česen, narezano papriko in dušimo, na koncu dodamo še malo mezge. Posebej skuhamo belo omako - bešamel. Dodamo lahko jajce, česen, muškatni oreške, žlico kislo smetane. Polovico ga dodamo k mesnemu nadevu. S tem mažemo plasti, po vsaki naribamo sir. Na vrhu testo pokrijemo z bešamelom, naribamo s sirom. Pokrito pečemo 45-50 minut, vmes pokrov odstranimo.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 22. maj 2023 | Svetovalnica, 17. april 2023 » |