Svetovalnica, 17. april 2023
By Matjaž on Apr 20, 2023 | In odgovori, Kaše, Potica | Pošlji odziv »
Različni nasveti za pripravo potice (testo se prijema rok, makov nadev se kisa ...), kuhanje mlečnega riža, rob pri palačinkah je trd, kvas pri štrukljih ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Potica - testo ne gre od rok
Sestra Nikolina pravi, da je to normalno. Testo za potico ni nikoli tako krepko, da bi se ločilo od roke ali kuhalnice. Roke si očistimo s kartico ali hrbtnim delom noža ... Če testo pripravljamo s kuhalnico, je še bolj mehko, kot če bi ga z roko. Testo moramo dobro pregneti, da postane žametno.
Mlečni riž
Ali je treba riž pred kuhanjem splakniti z vodo, je zanimalo poslušalca. Sestra Nikolina je svetovala, da ga v vsakem primeru operemo (tudi kaše) v topli vodi. Uporabiti moramo ustrezen riž za kuhanje. Vode zalijemo le toliko, kot je riža, nato dolijemo še ustrezno količino mleka. Pravočasno moramo dovolj soliti.
Potica - kvas za vzhajanje
Poslušalka je na 1 kg moke dala eno kocko kvasa in pol, a je zelo počasi vzhajala. Sestra Nikolina pravi, da so lahko bile kvasovke nekoliko slabotne. Lahko sicer doda za 1 dag več testa, če je testu dodala tudi več maščobe.
Rob palačink je trd
Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj palačinke med peko pokrije s pokrovko ali skledo, da ne bo stika z zrakom.
Obstojnost makove potice
Makova potica je po nekaj dneh dobila čuden, bolj kisel okus. Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, da jo čim prej zavije, saj makova potica ni tako obstojna kot orehova. Če je potice večja količina, naj jo po delih zamrzne.
Štruklji - kvas
V testo za štruklje dodamo malo kvasa, naredimo kot vlečeno testo. za 30 dag moke porabimo 1 dag kvasa. Zdrobimo ga v moko, ob strani damo sol, nato še jajce, prilivamo olje. Zgnetemo in dobro pokrijemo.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 8. maj 2023 | Svetovalnica, 3. april 2023 » |