Svetovalnica, 22. maj 2023
By Matjaž on Maj 26, 2023 | In odgovori, Beluši | Pošlji odziv »
Bezeg, beluši oz. šparglji, fermentiran stročji fižol, jajčna omleta z zelenjavo, orehova rulada ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Šabesa ali bezgov sirup
Pripravimo bezgove cvetove, sladkor, limone, citronsko kislino. Za šabeso potrebujemo 10 litrov vode in 30-50 bezgovih cvetov. Stebla odrežemo. Cvetove namočimo v pekuhamo vodo, dodamo limono in pustimo namakati 24 ur. V 1/3 vode prekuhamo sladkor in ohlajenega damo v sok, dodamo še citronsko kislino. Nalijemo v steklenice in shranimo v hladni kleti, lahko tudi v hladilniku. Podobno delamo sirup, le da ga še bolj sladkamo.
Uporaba kislega stročjega fižola
Poslušalka je sporočila, da so stročji fižol dali kisati kot zelje. Je zelo dober, a tudi trd, zato se mora zelo dolgo kuhati, da se zmehča. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj ga uporabi za solato, zelenjavno juho ali prilogo ...
Jajčna omleta z zelenjavo
Narezano zelenjavo lahko zamešamo v žvrkljano jajce in skupaj zapečemo ali pa posebej naredimo (pražimo) zelenjavni nadev, ki ga zavijemo v jajčno omleto.
Orehova rulada
Lahko jo naredimo na dva načina. Po prvem načinu delavmo v razmerju 1 jajce, 1 žlica sladkorja, 1 žlica moke in 1 žlica orehov, cimet in limonina lupina. Za en biskvit potrebujemo 4 do 5 jajc. Po drugem načinu pa potrebujemo 8 jajc, 8 žlic orehov, 1 žlico presejanih drobtin, limonino lupino in cimet. Najprej naredimo sneg, dodamo rumenjake in sladkor, ter orehe z arome. Pečemo na peki papirju, ki ga malo pomastimo. Pečeno obrnemo in ohlajeno namažemo s kislo smetano (ki jo skremamo).
Drobno narezani mandlji
Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj mandlje navlaži, da se bodo lažje rezali, lahko jih tudi grobo zmelje na mlinček ali multipraktik. V skrajnem primeru lahko uporabi tudi mlete mandlje. Pri peki ji je svetovala, naj ne uporabi ventilatorja, peče pa naj počasi (pri 175 stopinjah).
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 12. junij 2023 | Svetovalnica, 8. maj 2023 » |