Svetovalnica, 10. julij 2023
By Matjaž on Jul 14, 2023 | In odgovori, Krompir | Pošlji odziv »
Tatarska omaka, lepinje, njoki, ribezova marmelada, mesni polpeti, rižota z zelenjavo ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Tatarska omaka
Za domačo tatarsko omako najprej naredimo majonezno osnovo - jajca in olje naj bodo iste temperature (2 rumenjaka in 3 dl olja in malo gorčice). Rumenjaka zmešamo z gorčico in po žlicah dodajamo olje. Dodamo sol, poper, sesekljan peteršilj ali drobnjak, 1 fino sesekljano kislo kumaro, kapre, 2-3 sardelne filete, limonin sok - količino določamo glede na naš okus.
Lepinje
Potrebujemo 1/2 kg bele ali krušne moke, kavno žličko soli, 1 1/2 dag kvasa, sladkor in toplo voda. Naredimo testo kot za kruh. Zamesimo z vodo ali s polovičnim mlekom, dodamo 2-3 žlice olje in naredimo srednje mehko testo. Dobro ga pregnetemo in pustimo vzhajati. Na deski razdelimo na majhne kroglice, naredimo diske in pustimo vzhajati. Vmes ogrejemo olje in v njem opečemo vzhajane hlebčke. Po vrhu jih posolimo z drobno soljo.
Njoki
Krompir skuhamo v olupku, najboljši je stari krompir. Olupljenega stisnemo oz. stlačimo in dodamo maščobo (maslo in olivno olje) in dobro zmešamo. Nato dodamo rumenjake - za 1/2 kg krompirja potrebujemo 2 rumenjaka in 1 celo jajce. Pustimo, da se ohladi. Dodamo ostro moko (ali pšenični zdrob) - 2/3 krompirjeve snovi in 1/3 moke, z roko naredimo testo - nič ga snemo gnesti in oblikujemo svaljke oz. njoke. Njoki bodo bolj rahli, če dodamo skuto (za 1/2 kg krompirja 5-10 dag skute). Skuhamo jih v vreli slani vodi. Ko priplavajo na površje, naj se kuhajo le še nekaj minut. Lahko jih zabelimo z drobtinami.
Ribezova marmelada
Katere vrste sadja naj še doda ribezu, da bo nastala bolj kompaktna marmelada, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je svetovala jabolka ali hruške, a ker teh še ni, svetuje, da ribez zamrznemo in bo mešano marmelado naredila, ko bo imela na voljo vse sadje. Sadje na zavre, prepasira in na 1 kg sadne kaše naj doda 30-35 dag sladkorja.
Mesni polpeti
Za polpete uporabimo mešano meso oz. več vrst mesa (svinjsko, goveje, telečje). Tega lahko kupimo zmletega ali ga zmeljemo sami. Če ga imamo 50-60 dag, potrebujemo še drobno sesekljano čebulo ali drobnjak, sol, poper, gorčica, 1 rumenjak in 1 rezino kruha (ali 1 žemljo). Kruh navlažim s toplim ali vročim mlekom, ožamemo in fino zdrobimo. Če sami meljemo, kruh dodamo zraven. Maso dobro pregnetemo z roko, oblikujemo polpete in jih najprej opečemo na vročem olju, potem pa jih pokrito pečemo oz. dušimo, vmes prilivamo vročo juho ali vodo. Po želji lahko naredimo še omako. Tu lahko uporabimo krompirjevko ...
Rižota z zelenjavo
Uporabimo lahko zelenjavo, ki jo imamo na vrtu oz. nam je po volji. Prav pride korenček, mlado zelje, stročji fižol, sveža paprika ... Na maščobo damo narezano čebulo, ki jo posolimo. Ko začne cvrčat, dodamo sesekljano papriko in vso ostalo narezano zelenjavo ter skupaj popražimo. Na koncu dodamo riž, premešamo in zalijemo z vročo tekočino (dvakrat toliko kot je riža). Posolimo in premešamo. Ko začne vreti, pokrijemo in znižamo temperaturo ter kuhamo še 20 minut.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 24. julij 2023 | Svetovalnica, 26. junij 2023 » |