Svetovalnica, 24. julij 2023
By Matjaž on Jul 24, 2023 | In Juha, Zelenjavna, odgovori, stročji fižol, Bučke, Enolončnica | Pošlji odziv »
Kosilo za začetnike, uporaba surovih jajc, pohane bučke, katero vrsto govejega mesa uporabiti, suhi grah, vložen stročji fižol, zelenjavna juha ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Kosilo za začetnika
Za glavno jed si lahko pripravimo jed iz 15-20 dag piščančjega mesa, ki ga narežemo. Posebej narežemo čebulo, ki jo damo pražit na olje. Čebulo tudi solimo, dodamo narezano meso in večkrat pomešamo. Med tem bo meso spremenilo barvo. Če se lepi, naj dolije žlico vode. Dobro naj prepraži meso. Pokrijemo. Solimo, dodamo lovorjev list, narezan česen ... To meso lahko uporabi za rižoto ali makaronovo meso. Pri rižoti naj odmeri kavno skodelico za eno osebo, doliti moramo dve skodelici vode ali juhe. Pokrito naj se pripravi pri zmerni temperaturi, čas kuhanja bo pol ure. Testenino skuhamo posebej in dodamo k pripravljenemu rižu. Lahko pripravi tudi večjo količino mesa in ga uporabi v več dneh.
Tiramisu poleti
Mene zanima kako je poleti s surovini jajci. Najbolj me zanima glede priprave tiramisuja. Ali je sploh pametno poleti in tudi sicer, uživati surova jajca? Tako je vprašala poslušalka Lidija. Sestra Nikolina jih je odgovorila, naj pazi, da bodo jajca sveža, pripravljen tiramisu pa naj dosledno hrani v hladilniku.
Pohane bučke
Bučke narežemo na 1 cm debeline in posolimo ter polagamo v pekač. Ko spustijo vodo, jih obrišemo s servieto ali papirnato brisačo. Nato jih damo v moko in jajce (ter drobtine) ter v pravilno vročem olju ocvremo. Po drugem načinu naredimo pivovo testo: 2 jajci, sol, 2 žlici olja in 1/4 l piva, 12 dag moke. Naredimo gosto omletno testo, v katerega pomakamo osušene in v moki povaljane bučke ter sproti polagamo v olje.
Vrste govejega mesa
Bočnik je zelo žilav in je bolj primeren za golaž, za zrezke ali druge jedi so bolj primerni kosi plečeta, frama, rebra ali bržola.
Suhi grah
Suhi grah naj poslušalka namoči ter ga skuha, lahko uporabi za juho, rižoto, rizi-bizi ...
Vlaganje fižola
Očiščenega skuhamo v vodi, ohladimo in nalagamo v kozarce ter zalijemo z raztopino vode in kisa za vlaganje, ki ji dodamo sol, poper in lovorjev list. Kozarce zapremo in pasteriziramo 20 minut. Lahko pa na koncu kuhanja fižola dodamo kis in sol ter takoj naložimo v kozarce, dobro zapremo in kozarce obrnemo na pokrovčke. V obeh primerih ohladimo in nato šele preložimo v shrambo. Še najbolj je, če fižol samo blanširamo (voda z dodatkom sladkorja), ko se začnejo pojavljati, ga premešamo, še pustimo 1-2 minuti. Poberemo iz vode ter damo na prt, da se ohladi ter nato zamrznemo.
Enostavna zelenjavna juha
Načina priprave sta dva. Po prvem damo vso zelenjavo kuhat v vrelo vodo, solimo, dodamo sol in zabelimo s kocko. Zakuhamo lahko malo makaronov ali ji dodamo riž od rižote. Po drugem načinu na hladno maščobo damo narezano čebulo. Ko je začela pražiti, dodamo narezano zelenjavo: korenje, fižol, cvetača, lahko potresemo s pol žličke moke, v vsakem primeru pa zalijemo z vročo vodo, solimo in dodamo lovorjev list, vejica timijana, vejica peteršilja ... in kavna žlička vina ali kisa.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 28. avgust 2023 | Svetovalnica, 10. julij 2023 » |