Svetovalnica, 26. junij 2023
By Matjaž on Jun 28, 2023 | In Juha, Zelenjavna, odgovori, Bučke, Enolončnica | Pošlji odziv »
Telečja obara, pranje sadja ali ne, zakaj kruh poči, bučke, nasveti za kuharje začetnikarje ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Uporaba mladega graha
Mladi grah lahko uporabimo za juho, rižoto, samostojno (ali v kombinaciji z mladim korenčkom) za prilogo, testeninski solati ali pa shranimo za zimo.
Telečja obara
Potrebujemo meso (pleče, vratovina, kos stegna, obreznine), korenček, rezine zelene, čebula, peteršilj, olje, žlička moke ... Na maščobo damo pražit sesekljano čebulo (solimo in dodamo 4 žlice vode), dodamo narezano meso. Pustimo, da se praži, večkrat pomešamo. Ko lepo zadiši, dodamo zelenjavo, malo rožmarina, lovorjev list in poprašimo z moko ter zalijemo s tekočino. Do vrenja večkrat pomešamo. Na koncu dodamo malo kisline (žlica vina, kisa ali limona). Za prilogo so lahko rezanci ali krpice. Na isti način lahko naredimo tudi piščančjo obaro. Poslušalka je dodala, da obare ne zgosti z moko ampak z drobtinami, ki jih praži na maslu.
Pranje malin in borovnic
Poslušalko je zanimalo, ali je treba oprati domače jagodičevje, saj je opazila, da spremenijo okus. Sestra Nikolina je odgovorila, da jih nabira suhe in jih nič ne opere. Take lahko uporabimo sveže ali damo zamrznit.
Zakaj kruh poči?
Poslušalka je vprašala, zakaj ji spodnji hlebec pri peki poči. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj raje peče en hlebec na enkrat ali pa naj drugega doda, ko je prvi že polovico pečen.
Jedi iz mladih bučk
Iz mladih bučk lahko naredimo juho, prilogo ali solato. Za prilogo jih opečemo na olju ali panirane ocvremo. Iz njih lahko naredimo tudi pito ali zavitek iz vlečenega testa. Jedi iz mladih bučk so zelo okusne, a zelo vodenijo, zato jih moramo dobro popivnati.
Nasveti za kuharje počitnikarje
Sestra Nikolina je šolarje, ki začenjajo poletne šolske počitnice, spodbudila, da se lotijo kuhanja. Naj naredijo tisto, kar imajo doma na razpolago in kar bodo tudi radi pojedli. Priprave naj se lotijo skrbno, naj si vzamejo dovolj časa ... Lahko so že preproste testenine. Potrebujemo jih 5 dag na osebo, skuhamo jih v veliki količini vode in to al-dente. Za prilogo lahko pripravijo praženo zelenjavo. V drugem primeru na praženo čebulo stresejo razžvrkljana jajca, malo posolijo in dodajo kuhano testenino. Zraven naj postrežejo še solato in kosilo je v pol ure pripravljeno. Sestra Nikolina je izrekla še spodbudo, naj se mladi kuharji čim večkrat lotijo kuhanja in če kaj ne uspe, naj se čim prej lotijo znova.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 10. julij 2023 | Svetovalnica, 12. junij 2023 » |