Svetovalnica, 5. februar 2024
By Matjaž on Feb 16, 2024 | In Sladica, odgovori | Pošlji odziv »
Lazanja in svaljki, kvašeno testo je preveč elastično, krofi, flancati in miške ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Pustni krofi
Vse sestavine pripravimo že prejšnji dan, prav tako vse pripomočke, da so sobne temperature. Za krofe potrebujemo 1 kg suhe moke, vanjo presejemo en pecilni prašek, ob strani pa damo 2 žlički soli. Dodamo še naribano limonino lupino in malo ruma. 4 rumenjake, 2 žlici sladkorja in 2 vanilin sladkorja pa posebej zmiksamo v kotličku. K moki bomo prilili malo toplega mleka. Vsega skupaj ga potrebujemo ¾ litra: 3-4 žlice ga že vmešamo v kvas, dodamo še žličko sladkorja in malo moke. To naj vzhaja v malo večji skledi. Potem ko smo testu pridali mleko, dodamo še stopljeno maslo – 5-6 dag in 2 dag olja (belega ali olivnega). Pripraviti moramo mehko testo. Če bo postajalo krepko, dolijemo še malo mleka - boljše kot če bi v nasprotnem primeru morali dodajati moko. Testo mora biti žametno in nato ga damo vzhajati. Povrhu ga nič ne potresemo z moko, samo pokrijemo s prtičem. Pred valjanjem ga lahko še enkrat pognetemo. Izkrožimo krofe, odlagamo jih na servieto (mokanje ni potrebno). Dvojene krofe po pol ure obrnemo, enojnih ni potrebno. Za cvrtje je najbolj primerna mešanica olja in masti. V dobro segreto maščobo (preverimo s kroglico testa, ki naj naj površje prihaja pri štetju do tri) damo najprej vrhnjo plast vzhajanega krofa. Cvremo jih pokrito. Ko po štirih minutah dobijo lepo barvo, jih obrnemo in odkrito ocvremo do konca. Poberemo jih na rešetko oz. mrežo in nadaljujemo s cvrenjem.
Miške
Sestra Nikolina je povedala, da tudi majhni otroci lahko sodelujejo in pomagajo mamicam pri pripravi pustnih dobrot. Del testa jim damo v posodico in ga sami gnetejo ter oblikujejo kroglice v velikosti mandarine ter pustijo vzhajati. Pri polaganju v maščobo, naj bodo starši zelo previdni in naj raje to delo opravijo sami, najmlajši pa lahko spet brizgajo krofe z marmelado. Tudi pri izdelavi flancatov iz kvašenega testa lahko prav pride otroška pomoč pri delanju zarezic v kvadratke. Enostavne za pripravo so tudi miške. V skledo presejemo ½ kg moke, solimo, dodamo dva rumenjaka, 2-3 žlice ruma (zaradi cvrenja), sladkamo z vanilijo, kvasec iz 2 dag kvasa - prilivamo mleko in naredimo prijetno žametno testo. Dodamo še 3 dag masla. Dobro pregnetemo, vzhaja manj kot eno uro. Med tem pogrejemo olje. Z žlico, ki jo namočimo v olje, ob steni zajamemo testo in ga s pomočjo druge žlice odlagamo v olje. Sestra je svetovala tudi poslušalki, da v olje položimo vrhnjo stran vzhajanega krofa ali flancata.
Svaljki
Poslušalko je zanimalo, ali damo olupljen krompir za svaljke kuhat v mrzlo ali toplo vodo. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da je najboljše, če ga kuhamo v olupku, vročega olupimo in čim prej stisnemo oz. zmečkamo. Potem ga tudi takoj zabelimo, solimo in dodamo rumenjake. Za 1 kg krompirja potrebujemo 3 rumenjake in 1 jajce ter 8 dag maščobe (maslo in olje). Pripravljena masa lahko počaka in z delom nadaljujemo tudi, ko je že hladna. Če bomo dali kuhat olupljen krompir, ga ne narežemo na lističe, ampak le prerežemo na polovice ter zalijemo s čim bolj toplo vodo, da čim prej zavre (da se ne izlužuje). Za nadaljevanje priprave svaljkov potrebujemo še čim bolj suho, ostro moko. Če pa imamo mehko moko, tip 500, potem dodamo še dobri 2 žlici pšeničnega zdroba. Moke naj bo eno tretjino teže krompirja. Zmes gnetemo z roko. Svaljke bomo zelo obogatili in na koncu bodo zelo rahli, če bomo zmesi dodali še suho skuto. Potem bo za kosilo v postnem času dovolj še, če jih zabelimo z drobtinami in dodamo skledo solate ali kompot. Seveda se podajo tudi praženemu, dušenemu zelju ...
Težave s kvašenim testom
Poslušalka je povedala, da ima težave pri valjanju kvašenega testa - obnaša se, kot bi bilo elastično. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj bo pazljiva pri izbiri moke. Druga poslušalka je tudi imela take težave in po njenih izkušnjah do tega pride pri izbiri napačne margarine: najboljše je, da izberemo maslo. Tudi poslušalec, ki se je oglasil, je odsvetoval kakršne koli margarine, ampak je prava izbira maslo. Prav tako naj bodo vse sestavine in pripomočki sobne temperature. Njegov tretji nasvet pa je uporaba ostre moke.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 19. februar 2024 | V letu 2024 » |