Svetovalnica, 11. marec 2024
By Matjaž on Mar 24, 2024 | In odgovori, Enolončnica | Pošlji odziv »
Daljna priprava na praznike, mesna rolada, ješprenj, krompirjev golaž, miške za diabetike, ajdovi kvašeni cmoki, voda od kuhanja ajd. žgancev ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Pripravimo se na veliko noč
Res da je še nekaj časa do velike noč, a v teh dneh že lahko mislimo na vse, kar bomo takrat potrebovali v kuhinji in okrog nje: prvi čas si priskrbimo šunko oz. podobno mesnino, nakupimo moko in druge sestavine za potico, shranimo čebulne olupke za barvanje jajc ... prtičke in košarice za žegen ... Ti dnevi so tudi primerni za pripravo spečenega jagenjčka iz biskvita ...
Mesna rulada
Poslušalko je zanimalo, zakaj ji mesna rulada na vrhu poči. Pripravi jo iz mletega mesa, ki ga razgrne, doda kuhana jajca in zavije. Sestra Nikolina ji je svetovala, da mora biti meso oz. dovolj sočen - če mu doda na koščke narezan kruh, mora biti ta sočen. Na to, da mesna rulada poči, lahko vpliva tudi previsoka temperatura v pečici. Med peko lahko polije z vodo ali juho ali tekočino iz pekača. Na koncu, ko je pečeno, je dobrodošlo, da pomažemo s kislo smetano. K mletemu mesu dodamo sol in poper, strt ali fino sesekljan česen, sesekljan česen (tudi iz skrinje), malo gorčice, eno jajce ali samo rumenjak ...
Ješprenj
V postnem času smo, radi pripravljamo jedi na žlico, zato je sestra Nikolina povedala tudi, kako pripraviti dober ješprenj. Prvi dan ga namočimo, naslednji dan pa v isti vodi pristavimo in pustimo, da vre pet minut. Nato ga odcedimo in zalijemo z novo, čim bolj vodo ali ostankom juhe. Ko znova pride do vrenja, dodamo narezano zelenjavo: korenje, zelena, cvetača, grah, fižol, krompir ... Posebej prepražimo čebulo (na masti, zaseki ...). Ko postane zlatorumena, dodamo še narezano papriko (lahko tudi iz skrinje) in česen (tega ne smemo pražiti). To dodamo v ješprenj. Že med kuhanjem dodamo 2-3 lovorjeve liste in solimo. Okus dopolni taka ali drugačna mesnina – npr. že v tej tekočini kuhana kranjska klobasa ... Na koncu dodamo sesekljan peteršilj ...
Kvašeni ajdovi cmoki
Poslušalko je zanimalo, kako narediti ajdove kvašene cmoke. Sestra Nikolina ji je povedala, da je začetek enak kot pri pripravi ajdovega kruha: ajdovo moko (35-40 dag) poparimo, dodamo še 20-25 dag bele oz. pšenične moke, dodamo še 2 dag kvasa, ki ga raztopimo v mleku, solimo in z roko naredimo, pregnetemo srednje mehko testo. Po potrebi prilivamo vodo. Odložimo ga na pomokano desko za valjanje, oblikujemo v svaljek in s paleto oz. lopatko oblikujemo enako velike cmoke, ki jih damo kuhati v vrelo vodo. Lahko pa dobljeni svaljek zavijemo v vlažen prtič in jih tako skuhamo. Po želji jed zabelimo z drobinami ali z ocvirki ali pa ponudimo kot sladko jed.
Krompirjev golaž
Najprej na maščobi pražimo narezano čebulo, ki jo solimo in ji prilijemo malo vode, da se pokuha. Vmes olupimo krompir in ga narežemo na kocke ali na rezine. Dodamo ga na praženo čebulo, dobro premešamo, ker se želi prijemati dna posode. To praženje je pomembno, ker se na krompirju naredi ovojnica in doda jedi pravi okus in videz. Ko začne dobivati oranžno barvo, zalijemo z juho (½ litra). Nato naredimo podmet iz paradižnikove mezge in dveh žlic pirine moke. Juho bo vedno obogatil sok pečenke, dodatek začimb ...
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 25. marec 2024 | Svetovalnica, 19. februar 2024 » |