14. oddaja
By Matjaž on Apr 5, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Smetanova juha s kruhovimi kockami,
Pražena ajdova kaša ali Kaša z mesom,
Fižolova prikuha, skutine palčke
SMETANOVA JUHA S KRUHOVIMI KOCKAMI |
V vrelo slano vodo pridamo ščep mlete kumine, ne v zrnu! Nato zakuhamo smetanov podmet. Dobro ga razmešamo z metlico in prilijemo mleko ali vodo, da bo zmes brez grudic in tekoča, ko ga bomo zakuhali. Juha naj vre 6-8 minut, da se moka dobro premeša in zgosti. Tanke rezine starega kruha ali žemlje narežemo na majhne kocke, ki jih v topli pečici posušimo. Lahko zakuhamo tudi sirove štrukeljce. |
PRAŽENA AJDOVA KAŠA |
Ajdova kaša je zelo okusna in priporočjliva za našo prehrano, je bolj polnega okusa kot riž. |
KAŠA Z MESOM |
Na maščobi prepražimo čebulo in meso. Pražimo tako dolgo, da meso zadiši. Ga solimo, pridamo sesekljan česen, lovorjev list, premešamo ter prilijemo malo vode in pokrito dušimo, da bo meso skoraj mehko. Nato pridamo kašo, premešamo in zalijemo z vrelo - vročo vodo. Dosolimo in naj pokrito, počasi vre pol ure. |
FIŽOLOVA PRIKUHA |
Na olju prepražimo čebulo, na rezance narezano papriko (če nimamo sveže, damo kar zmrznjeno, ne odtajane), potem pridamo sesekljan česen, drobtine ter prekuhan fižol. Prilijemo fižolovke, da dobimo primerno gosto prikuho. Ko prevre, zamešamo kislo smetano, po okusu dosolimo. Nazadnje potresemo sesekljan peteršilj. |
SKUTINE PALČKE (KRAPKI, ALI ŽEPKI Z MARMELADO) |
V moko presejmo pecilni prašek in z roko premešamo. Dodamo maščobo ter z rokami zdrobimo v kašico. Nato dodamo zdrobljeno (bolj suho) skuto, sol ter jajce in z roko stisnemo v testo. Pustimo počivat 15 - 30 minut. Testo na pomokani deski - pultu razvaljamo na pol centimetra debelo, namažemo z razžvrkljanim jajcem (ne sme se cediti čez rezine) ter potresemo: s sezamom, orehi, soljo ... S koleščkom narežemo na cm široke palčke ali izkrožimo hlebčke, ki jih potem namažemo in potresamo ter odlagamo na suh pekač. Pečemo pri 200 stopinjah Celzija, da zarumenijo - cca. 15'. Pečene zložimo na krožnik in še tople ponudimo k aperitivom, prilogam itd. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 15. oddaja | 13. oddaja » |