JEŠPRENJA JUHA - ENOLONČNICA 2,5 dag ješprenja korenček, košček zelene, por, peteršilj, cvetača, brokoli, pest graha, pest stročjega fižola, 2 zeljna lista ... - čim več zeljenave 1 dl fižola 2 žlici maščobe čebula 5 dag prekajene slanine česen lovorjev list sol zelen peteršilj Po želji nekaj prekajenega mesa ali kranjska klobasa ...
|
Ješprenj in fižol operemo in namočimo. Naslednji dan ga pristavimo in ko zavre, vodo odlijemo in zalijemo s svežo, vročo vodo ali juho (tudi od suhega mesa je dobra). Ko ponovno zavre, pridamo poljubno narezano zelenjavo, lovor (prekajeno meso), malo solimo in juha naj počasi pokrito vre, da se vse zmehčam - do ene ure. Če nismo pridali mesnine, takrat na maščobi prepražimo drobno narezano čebulo, ji med praženjem pridamo narezano hamburško slanino, sesekljan česen in takoj stresemo v juho. Pripravimo juho - enolončnico pred serviranjem potresemo s sesekljanim peteršiljem. Če nimamo dovolj zelenjave, lahko pridamo na kocke narezan krompir, v sezoni še svežo papriko, paradižnik ... Meso, ki smo ga kuhali v ješprenju, pa narežemo in damo nazaj v juho ali skledo in potem pridamo še ješprenj ter postrežemo s kruhom.
|
ŠPAGETI PO MEDITERANSKO 40 dag špagetov ali drugih testeni 2 žlici olivnega olja 3-4 stroke česna 3 dl paradižnikove mezge timijan bazilika sesekljan peteršilj zelena sol origano parmezan ali navadni sir za ribanje 1 konzerva tunine
|
Špagete damo kuhat v večjo količino vrele slane vode. Skuhamo jih "al dente". Medtem pripravimo omako: na olju rahlo prepražimo strt česen in takoj zalijemo z mezgo. Ko zavre, pridamo vsa sesekljana ali zdrobljena zelišča, solimo in naj še prevre. Nazadnje dodamo koščke tunine, premešamo in pustimo na toplem. Medtem že odcedimo testenine, jih pokapljamo z oljem tunine in postavimo na toplo. Sicer pa testenine stresemo v ogreto skledo , posebej ponudimo omako in sir, da si vsak sam nalaga na krožnik, če niso vsi hkrati pri obroku. Če pa skupaj sestavimo, damo plast testenim, zabelimo z nekaj žlicami omake, potresemo z naribanim sirom, in tako ponavljamo, da nazadnje zabelimo in potresemo s sirom.
|
KROMPIRJEVI ZREZKI 35 dag krompirja 2 jajci 1 žlica goste kisle smetane 4 žlice moke sol poper prepražena čebula 4 žlice maščobe za peko
|
Surov, olupljen krompir naribamo kot repo in pustimo, da malo porjavi. Medtem v skledi raztepemo jajci, pridamo smetano, sol, poper, moko, da napravimo gostljato testo, ki naj počaka. Na žlici olja zarumenimo sesekljano čebulo. V testo damo krompir (brez tekočine), po njem potresemo čebulo ter zamešamo. Na razgreto olje v ponvi z žlico polagamo krompirjevo testo, ki ga z žlico sproti malo poravnamo in ko z ene strani lepo zarumeni, ga obrnemo in opečenega pobiramo na cedilo ali papirnato servieto. Zrezke hranimo na toplem do serviranja in jih ponudimo s solato.
|
MOTOVILEC V SOLATI (MIMOZA) motovilec sol česen kis sol 2 trdo kuhani jajci
|
Na opran motovilec naribamo eno kuhano jajce, ga zabelimo z oljem , potresemo s sesekljanim česnom, polijemo s slanim kisom ter rahlo premešamo. Po vrhu naribamo še drugo jajce in takoj postrežemo.
|
NADEVANA POLENTA 6 dl mleka (vode + mleka) sol 2,5 dl koruznega zdroba
I. nadev: ½ kg skute, ščep soli, malo smetane, 1-2 jajci, 2 žlici sladkorja, limonin sok
II. nadev: 20 dag skute, ščep soli, žlica smetane sladkor po okusu, limonin sok
|
jabolčni nadev: 70 dag očiščenih jabolk, 1-2 žlici sladkorja, cimet,žlica sadnega ali limoninega soka, kisla smetana
Kuhano polento poravnamo v namazan pekač ali skledo za narastke. Po vrhu nanesemo skutin nadev, pokapljamo s kislo smetano in pečemo pri 200 stopinjah Celzija pol ure, da dobi rahlo barvo. Lahko pa na polento damo najprej malo skutinega nadeva in potem še dušena jabolka ter v pečici popečemo od 20 do 30 minut.
|