21. oddaja
By Matjaž on Maj 24, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Krompirjeva gobova juha,
Polenta z mesom,
Špinačna omaka,
Čokoladna rulada
KROMPIRJEVA GOBOVA JUHA |
Na maščobi zarumenimo čebulo, pridamo na listke narezan krompir in ga pražimo, da postane steklen. Potem ga poprašimo z moko in zalijemo z litrom in pol vode. Premešamo, solimo, dodamo strt česen, majaron, odtajane - blanširane gobe ali šampinjone iz slanice, mezgo. Juha naj vre 10 minut. Po okusu jo dosolimo, zakuhamo kislo smetano pomešano s ščepom škroba. Ko prevre, juho odstavimo in pred serviranjem potresemo s sesekljanim peteršiljem ali vejico, ki jo potem umaknemo. |
POLENTA Z MESOM |
V vrelo slano vodo pridamo maščobo (margarino, olje ...) ter med mešanjem zakuhamo zdrob. Kuhamo ga 8 minut. Pripravljeno poletno takoj naložimo v namazan pekač ali narastkovo skledo za prst na debelo. Medtem na olju rahlo zarumenimo narezano čebulo, pridamo mleto meso in ga pražimo, da zadiši. Potem ga solimo, pridamo strt česen, lovorov list, 4 žlice vode ter pokrito dušimo in še vmes enkrat prilijemo malo vode. Ko zmanjka tekočine pri mesu, prilijemo mezgo, popramo in ko prevre, zamešamo peteršilj ali drobnjak in odstavimo. Meso damo na polento in po vrhu naribamo sir (parmezan). Pečemo v 190 ºC, da sir rahlo zarumeni (približno 20 minut). |
ŠPINAČNA OMAKA |
Špinačo preberemo, operemo in v slanem kropu prevremo (samo, da upade) in takoj odcedimo ter poškropimo z mrzlo vodo, da špinača ostane lepe zelene barve. Na raztopljenem maslu kratko popražimo sesekljani česen, zamešamo moko ter zalijemo s hladnim mlekom (če bo vroč, bodo iz moke nastale kepice) in prevremo - 3 minute. Potem pridamo sesekljano ali zmiksano špinačo s peteršiljem, popramo, solimo in ko pride do vrenja, zamešamo kislo smetano, ki jo razredčimo z mlekom in razmešamo s ščepom moke, da se bo v omako vkuhala. Omaka naj čim manj vre, sicer izgubi barvo in vitamine ... |
ČOKOLADNA RULADA
Krema: 15 dag masla, 1 jajce, 2 - 3 žlici sladkorja, 1 žica čokolade v prahu, 1 žlica grenkega kakava, 1 dl mleka (6-8 žlic)
|
Biskvit. Iz beljakov napravimo sneg, vtepemo sladkor, rumenjake in stepamo, da masa naraste. Potem rahlo, z ročno metlico zamešamo moko, pomešano s pecilnim praškom. Testo damo za prst na debelo na namazan pekač. Pečemo v 200 ºC 10 minut. Pečen biskvit takoj ločimo od pekača in čez nekaj minut obrnemo na desko.
|
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 22. oddaja | 20. oddaja » |