179. oddaja
By Matjaž on Jun 10, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
gobova juha s krompirjem
polenta z mesom
špinačna omaka
jogurtno pecivo z jagodami
GOBOVA JUHA S KROMPIRJEM |
Čebulo sesekljamo in jo damo na olje v kozico. Dodamo še malo vode, da najprej spari, nato pa se praži. Dodamo gobe (sveže ali odtaljene) - voda mora najprej shlapeti, na listke spražen krompir, sesekljan česen in potresemo z žlico moke. Zalijemo z zajemalko hladne vode, ostalo pa vročo ali toplo. Ko zavre, dodamo timijan in majaron. Pustimo, da se zmehča 10-12 minut. Na koncu zakuhamo podmet. Ugasnemo in vre še eno minuto (smetane ne sme vreti!). Peteršilj potresemo, tik preden se juha nese na mizo. |
POLENTA Z MESOM |
Posebej skuhamo poletno: lahko na vodi ali na mleku ali kombinaciji obojega. Če je samo voda, dodamo še malo maščobe. Če nimamo dovolj koruznega zdroba, dodamo še pšeničnega. Med kuhanjem pogosto mešamo, hitro se gosti. Skuhano zlijemo na namazan pekač in poravnamo. Vmes na čebuli spražimo mleto meso (dodamo še paradižnikovo mezgo, vodo, česen), ki ga naložimo na polento. Potresemo s sirom in damo v 190 °C ogreto pečico za 15 minut. Pokrijemo s posodo ali alu-folijo. Narežemo porcije. |
ŠPINAČNA OMAKA |
Špinačo skuhamo v vreli vodo. Odcejeno poškropimo z mrzlo vodo. Dobro jo odcedimo (še malo pritisnemo ob cedilo) in fino sesekljamo (ali zmiskamo, še malo mleka, česna in peteršilja dodamo). Posebej sesekljamo slanino in damo pražiti. Dodamo še šalotko, žlico moko in zalijemo z mlekom. Ko povre (moka je kuhana v 5-6 minutah), dodamo zmešamo špinačo. Po potrebi solimo, malo popramo. Obogatimo še s kislo smetano, nato takoj izklopimo. |
JOGURTNO PECIVO Z JAGODAMI |
Jajci in sladkor zmešamo, prilivamo olje, jogurt, aromo ter moko s pecilnim praškom. Zmešamo v lepo gladko testo, da se moka skrije. Razgrnemo na odprt pekač, ki ga dobro namestimo ali damo peki papir. Po površini damo še narezano sadje. Pečemo pri 185-190°C vročo pečico, da dobi lepo barvo - cca. 40 minut. Potipamo z rokami, še posebej na sredini. Obrnemo na desko, potem pa na drugo desko nazaj na pravo stran. Po potrebi lahko potresemo s sladkorjem. V drugem delu leta lahko damo sezonsko sadje: borovnice, breskve, marelice ... |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 180. oddaja | 178. oddaja » |