20. oddaja
By Matjaž on Maj 17, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Vranični žličniki v juhi,
Štefani pečenka,
Opečen krompir,
Dušena špinača,
Grmada
VRANIČNI ŽLIČNIKI |
Na olju zarumenimo fino sesekljano čebulo. Posebej v skledi mešamo margarino, posamezno dodajamo jajci, praženo čebulo, nastrgano vranico, drobtine in začimbe. Nazadnje potresemo z moko in še dvakrat z metlico zavrtimo. Testo naj stoji 15 minut. V vrelo juho zakuhavamo žličnike. Vro naj počasi in pokrito 10-15 minut. |
ŠTEFANI PEČENKA |
Čebulo sesekljamo, zarumenimo na olju in pridamo k mesu. V zmleto meso pridamo jajce, sol, poper, česen, peteršilj in v mleko namočeno rezino rezino kruha ali žemljo. Z roko premešamo Maso na mokri podlagi razširimo v dolžino modela ali pekača. Po mesu naložimo palčke prekajenega mesa ali hrenovko v celem (lahko tudi jajce) ter zagrnemo v obliko klobase. Preložimo jo na namazan podolgovat model. Ob strani prilivamo malo juhe ali vode ter postavimo v 190 ºC vročo pečico. Ko zarumeni, vročino nekoliko zmanjšamo, pečemo pa 40 minut. Pečenko namažemo z žlico kisle smetane in pustimo, da še za nekaj minut v pečici. |
OPEČENI KROMPIR |
Na enakomerno velike kocke (do 2 cm robu) narezan olupljen krompir skuhamo v vreli slani vodi, vre naj samo 3-5 minut, nato ga takoj odcedimo. Stresemo ga na segreto maščobo v kozici in ga med peko večkrat obrnemo, da se enakomerno opeče, zarumeni. Ta krompir je prej pečen in manj masten. |
DUŠENA ŠPINAČA |
Oprano in odcejeno špinačo damo kuhat v vrelo, malo slano vodo. Čim prej naj zavre, vre pa naj 3 minute. Takoj jo odcedimo in poškropimo z mrzlo vodo. Pridamo jo v kozico na segreto maščobo s česnom. Premešamo (bolj prerahljamo) jo z dvojnimi vilicami. Po okusu dosolimo. Na krožniku jo potresemo z naribanim sirom. |
GRMADA |
Na krhlje ali kosce narezana jabolka, lahko še kakšno hruško, breskev, slivo - vse damo v ponev ali kozico, potresemo z 1 - 2 žlicama sladkorja in malo cimeta. Pokrijemo in na ne prevroči plošči zdušimo. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 21. oddaja | 19. oddaja » |