JUHA IZ BUČK 30-40 dag krompirja 1 paradižnik 3 žlice olja 1 čebula 30 dag bučk moka sol mleta kumina 2 žlici sadnega kisa 3 stroke česna 2 žlici smetane ali jogurta peteršilj ali drobnjak
|
Olupljen krompir in paradižnik razrežemo, solimo, zalijemo z litrom vode ter kuhamo 20 minut. Bučke olupimo, očistimo semena, solimo in rahlo premešamo. Pustimo, da spustijo vodo in se omedijo. Potem na olju zarumenimo sesekljano čebulo, pridamo ožete bučke ter pražimo 10 minut. Večkrat premešamo. Pridamo zmleto kumino, pokapljamo s kisom ter bučke zamešamo v stlačen, s krompirjevko zalit krompir. Dolijemo približno še pol litra vode. Juho premešamo in naj prevre. Če imamo prihranjen pečenkin sok, ga pridamo; nazadnje še smetano, pomešano s ščepom moke ali jogurt, strt česen in če je potrebno, dosolimo. Preden jo ponudimo, jo potresemo s peteršiljem ali drobnjakom.
|
MESNA LAZANJA 30 dag rezančnega testa za lazanjo 60 dag mletega mesa 3 žlice olja 1 čebula 1 dl juhe ali vode 1-2 dl paradižnikove mezge sol poper česen peteršilj bazilika Bešamel: 6 dag masla 4 dag moke 3 dl hladnega mleka 1 jajce muškatni orešček sol 2 žlici kisle smetane 12 dag sira origano
|
Testo za lazanjo kuhamo v slanem kropu 7 minut, nato ga z lopatico preložimo na vlažen, ožet prtič, da se krpice ne zlepijo. Na ta način se lazanja lepše prepeče, sicer bo imela okus surovega testa. Tudi kupljeno testo malo namočimo v vrelo vodo, lahko tudi tisto, za katerega v navodilih piše, da to ni potrebno. Mesni nadev. Na olju zarumenimo sesekljano čebulo, pridamo meso in ga dobro spražimo. Solimo, dodamo lovorov list, prilijemo malo juhe in pokrito dušimo 15 minut. Prilijemo še paradižnikovo mezgo, začinimo in naj prevre. Bešamel. V kozici razpustimo maslo, zamešamo moko in zalijemo z mlekom (pri vročem bodo nastale grudice). Mešamo z metlico, da omaka zavre in se kuha, da postane kremasto gosta - 3 minute. Z metlico zamešamo jajce in odstavimo. V omako zamešamo orešček, sol in smetano. 2/3 omake zamešamo med mesni nadev. Pekač z visokimi stranicami (20x32 cm) namažemo. Na dno položimo plast testenin, bogato jih namažemo z mesnim nadevom in naribamo sir. Naložimo krpe testa in postopek ponavljamo, dokler vsega ne porabimo. Na vrhu naj bo testo, ki ga premažemo z bešamelom in naribamo sir. Pečemo 40-45 minut v 190 ºC. Takoj pokrijemo za 10 minut, da se omedi in jo lažje režemo
|
SOČNE REZINE 24 dag sladkorja (=8 žlic) 24 dag moke (=8 žlic) 4 jajca 8 žlic vode 1 žlička pecilnega praška limonina lupina Nadev: 1 l kompotove vode 2 ½ pudinga sladkor po okusu 3 žlice arome 2 lončka sladke smetane
|
Ločimo jajca. Iz beljakov napravimo trd sneg, zamiksamo polovico sladkorja. Z istimi metlicami miksamo rumenjake z ostalim sladkorjem, prilivamo vodo. Ko naraste, pridamo sneg, po njem potresemo moko, pomešano s pecilnim praškom in limonino lupino. Zamešamo! Testo razgrnemo na namazan, pomokan pekač za dober prst na debelo. Pečemo 15 minut pri 190 ºC. V kompotni vodi ali mleku skuhamo puding (vanilijev ali sadni, lahko tudi čokoladnega v mleku, lahko tudi mešanico) in mu pridamo aromo (v sadni puding damo sadni liker, v vanilijev rum ali orehovec, v čokoladnega rum). Vre naj 2-3 minute, vmes mešamo z metlico. Po ohlajenem pudingu razgrnemo stepeno smetano z vanilijo in po njej prelijemo čokoladni obliv (raztopimo 15 dag čokolade, 5 dag margarine in 4 žlice olja). Postavimo na hladno do serviranja!
|