104. oddaja
By Matjaž on Jan 2, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
porova juha
mesna lazanja
grmada
POROVA JUHA |
Olupljen krompir razrežemo na četrtine, zraven grobo naribamo še korenček. Solimo in zalijemo. Pokrito naj vre vsaj 15 minut. Vmes operemo por in ga drobno narežemo in v kozici na pogretem olju pražimo, da ovene. Lahko pridamo malo vode ali krompirjeve vode in pokrijmo, da malo povre. Vodo od krompirja odcedimo v posodo, kjer bomo juho servirali. Krompir stlačimo, dodamo malo olja in nazaj zlijemo s krompirjevko ter zlijemo na por. Premešamo. Boljše je zgostiti s krompirjevim škrobom kot podmeta z moko. Juha naj pride do vrenja, solimo, popramo (porovim jedem pritiče). Nazadnje umešam jogurt ali kislo smetano z moko, če imamo pa še pečenkin sok. Ugasnemo in juha naj počaka do serviranja. |
MESNA LAZANJA |
Ploščice testa damo v vrelo vodo in jih kuhamo 7 minut. Z lopatko jih dvignemo na mokro servieto (ne na cedilo!) in pustimo naj počakajo. Mleto testo pražimo na čebuli in ga sproti mešamo. Ne smemo ga prehitro zaliti (2-3 žlice juha ali vode, da se bo dušilo), sicer bo jed imela okus po surovem mesu. Nato ga solimo, dodamo lovorov list in pokrijemo. Duši naj se 10 - 15 minut. Dodamo še mezgo, baziliko in origano. Lahko še peteršilj in česen. Posebej pripravimo bešamel omako. Na segreto maslo damo moko, pomešamo, da se veže z maslom in zalijemo s hladim mlekom (če je premalo, lahko dolijemo še vodo). Mešamo z metlico, da pride do vrenja - izgleda kot puding. Odstavimo in dodamo še jajce (ni nujno), česen, malo oreščka in smetano (ni nujno, lahko jogurt). 2/3 omaki zamešam med testo. Lazanjo lahko sestavljamo z ohlajenimi ali še toplimi ploščicami. Pekač namažemo z 2 kapljicama olja. Na plast testa damo nadev, naribamo sir in nadaljujemo, na vrhu na bo testenina. Premažemo z 1/3 bešamel omake in jo potresemo s sirom. Pečemo 40 - 45 minut pri 190 °C. Pečeno pokrijemo, da se omedi. |
GRMADA |
Naredimo biskvit (v trd sneg dodamo sladkor in posamič rumenjake ter moko s kakavom in pecilnim praškom). Pri 190 °C se peče 10 - 12 minut. Za kremo skuhamo pudinga (gostejši bo kot sicer, ker je manj mleka in manj sladek). |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 105. oddaja | 103. oddaja » |