37. oddaja
By Matjaž on Sep 13, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Zelenjavna juha z ješprenjem
Kuhani sirovi štruklji
ZELJENJAVNA JUHA Z JEŠPRENJEM |
polovica kranjske klobase |
Najbolje je uporabiti ješprenj, ki nam je morda ostal prejšnji dan, nepotrebno ga je tako malo kuhati. Čebulo fino sesekljamo, najprej jo skuhamo, nato na olju pražimo. Dodamo narezano zelenjavo, kratko pražimo, zalijemo z vodo ali juho in pustimo vreti, da se zelenjava zmehča. Dodamo lovor, timijan in sol. Ko bo kuhana, jo dopolnimo z že kuhanim ješprenjem (1 žlica na osebo). Pustimo naj prevre, dodamo mesnino. Juho lahko potresemo s peteršiljem ali drobnjakom, lahko je tudi kot samostojna jed, ki jo ponudimo s kosom kruha. |
|
KUHANI SIROVI ŠTRUKLJI |
Nadev: |
Moko stresemo v skledo, v jamico damo sol, olje, jajce in počasi prilivamo toplo vodo ali mleko. Z rokami mešamo in stiskamo, da napravimo srednje krepko testo, bolj krepko kot za štrudelj. Nato damo testo na element, da se pregnete. Dati moramo dovolj tekočine, da ne bo testo pretrdo. Mora biti popolnoma enotno (preverimo tako, da z nožem prerežemo), sicer še gnetemo. Damo na pomokano leseno desko in pokrijemo s skledo, da dobro zapre (ne pokriti s prtičem - bo nastala skorja, ne mazati z oljem - bo preveč mastno). Počiva naj vsaj pol ure. Nadev: če nimamo dovolj skute, drobno narežemo kruh in to čim drobneje, da to povleče vlago skute. Nadev ne sme biti premoker, sicer bodo štruklji pacasti ko se bodo kuhali v vodi. Če nimamo starega kruha, lahko damo tudi suh vanilijev puding. Če je skuta suha, dodamo še malo smetane. Nadev lahko tudi stoji. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 38. oddaja | 36. oddaja » |