38. oddaja
By Matjaž on Sep 20, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Goveji golaž z zelenjavo
Njoki
Slivov kolač
GOVEJI GOLAŽ Z ZELENJAVO |
sol |
Meso (ni treba, da so najboljši kosi) narežemo na koščke, prav tako zelenjavo. Čebulo pražimo na olju. Dodamo vodo, ko voda izpari in se čebula začne pražit. Potem dodamo meso in temeljito pražimo, da meso zadiši, da spusti mesni sok. Nato se kuha, praži in šele ko zadiši, ga solimo. Čas praženja je odvisen od vrste mesa in kako je narezan. Pomembno je, da se dobro zmehča. Dodamo lovor in solimo. Zalijemo z vodo ali juho (ne preveč, da se ne bo meso kuhalo, dušiti se mora) in pokrito dušimo. Tako se bo hitreje zmehčalo. Ne smemo še dodajati paradižnika, ker kislina preprečuje, da se mesna vlakna zmehčajo hitro. Če je potrebno spet prilijemo, da je skoraj mehko. Med tem v posebnem loncu kuhamo kuhamo zelenjavo. Če bi jo dali k mesu, bi se preveč zmehčala. Mehko meso s podmetom rahlo zgostimo (žlico moke v paradižnikovo mezgo) ter mu prilijemo zelenjavo z vodo vred. Če je potrebno, še dodamo tekočino, da je dobro pokrito. Skupaj naj prevre 5-10 minut. Po okusu dosolimo, dopolnimo z žlico kisle smetane, ki jo umešamo s ščepom moke in žlico tekočine ali mleka. Dobro moramo mešati, sicer se nam naredijo škrobne kepice, ki se ne razpustijo; samo smetana pa bo plavala in se ne bo pokuhala. Štedilniki izključimo in počaka do serviranja. Golaž lahko pripravimo prejšnji dan, če nam ostane ga hranimo v skrinji. |
|
NJOKI |
2 jajci |
Krompir olupimo, solimo in damo kuhat. Vre naj 20 minut. Vodo odlijemo in krompir stlačimo, dodamo maščobo (namesto masla lahko uporabimo margarino, topljeno sladko smetano iz mleka ali olje), še enkrat stlačimo in dodamo jajce ter z ročno metlico zmešamo, da dobimo krompirjevo zmes. Pustimo, da se ohlaja. Ko je čas, da bi dali njoke kuhat, šele dodamo moko. Lahko naredimo skutine njoke: krompirju dodamo dobro pretlačeno in suho skuto, moko, pšenični zdrob in z roko oblikuejmo krepko testo, ne gnetemo ga, le stisnemo z roko. Nato na delovnem pultu oblikujemo v palec debele, enakomerne svaljke, narežemo za 2 cm velike. Damo jih v vrelo slano vodo (ne preveč vode), površina mora biti redko polna. Pokrijemo in pustimo naj zavre. Njoki naj splavajo, na površino. Mirno naj vro. Pokrito mora biti, da jih sopara zmehča. Kuhane z lopatico jih pobiramo na pekač in jih potresemo z prepraženimi drobtinami. Nadaljujemo z naslednjo količino. Raje dajmo njoke večkrat kuhat kot vse na enkrat. Ohranjamo tople do kosila. Razlika med njoki in svaljki je le v obliki, testo je isto. Skutinih svaljkov ne moremo narediti, njoke pa lahko in taki so bolj rahli. Za svaljke naredimo bolj mehko testo, za njoke trše meso, da jih sopara zrahlja |
|
SLIVOV KOLAČ |
2 žlici ruma |
Maščobo dobro miksamo, da postane kremasta. Dodajmo rumenjake in sladkor, nato pa še polovico moke, mleko in rum, da nastane lepa, gladka zmes. Posebej naredimo sneg in vanj zamešamo še preostali sladkor. To potem damo v jajčno maso in potresemo preostalo polovico moke, pecilni prašek in limonino lupino. Z ročno metlico s počasnimi obrati zamešamo, da ostane testo rahlo. Damo ga na namazan, pomokan pekač in gosto položimo izkoščičene, oprane slive, tako, da je prerezana stran na vrhu. Lahko damo tudi breskve, jagode, grozdje, jabolka, sezonsko sadje ... Lahko tudi najprej naložimo polovico testa, nanj sadje, nato pa še drugo polovico testa. Pečemo 15 minuti pri 190 stopinja Celzija. Po 5 minutah obrnemo na desko in nato nazaj na lice. Pustimo, da se ohladi. Postrežemo poljubno (s sladoledom, smetano ....). |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 39. oddaja | 37. oddaja » |