50. oddaja
By Matjaž on Dec 20, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Ribana kaša v juhi
Mesni zavitek
Ocvrti krompirjevi hlebčki
Božične rezine
RIBANA KAŠA |
Z rokami zamesimo krepko testo, ki mora biti že od začetka suho, da ga bomo lažje ribali. Lahko ga naredimo tudi iz večkratnikov količin. Kašo naribamo po želji - grobo ali drobno. Sveža naj zelo mirno vre 3-5 minut, suha kakšno minuto več. |
MESNI ZAVITEK |
Meso začinimo (sol, poper, česen) in pripravimo nadev. |
OCVRTI KROMPIRJEVI HLEBČKI |
Maslo in rumenjake dobro skremamo, dodamo kuhan in stlačen krompir. Vanj dodamo z dlanmi zdrobljen kvas in ga mešamo tako dolgo, da se raztopi. Dodamo moko in sol in z roko naredimo trdo krompirjevo testo. Pokrijemo s prtom in vzhaja 20-30 minut (ne preveč). Z valjarjem na pomokani plošči razvaljamo za dober prst na debelo. Izkrožimo z modelčkom ali koleščkom v poljubne oblike. Damo na pomokano površino, da spet vzhajajo 20-30 minut. Pristavimo olje, za dober prst visoko. Ko je vroče (preverimo tako, da košček testa po preštetju 1, 2, 3 spet priplava na površje), jih ocvremo. Če so premalo vzhajani, so potem mastni. Pobiramo na cedilo ali papirnato brisačo. |
BOŽIČNE REZINE |
Kocke suhega sadja damo v moko, da se med seboj osušijo in ne lepijo v cmoke. Lahko damo še lešnike, orehe, mandlje, cimet (če je le suho sadje). Iz beljakov naredimo sneg, po žlicah dodajamo sladkor. Pridamo rumenjake in zmešamo v 1 minuti. Dodamo moko s pecilnim praškom, cimetom in sadjem. Mešamo z ročno metlico. Damo v namazan srnin hrbet ali pekač ... Nalijemo le do dobre polovice ali ¾, sicer bo kipelo. Postavimo v 180 - 190 stopinj vročo pečico in pečemo 15-20 minut. Ko vzamemo z pečice, z nožem porežemo po straneh in po petih minutah obrnemo na podlago ter po vrhu polijemo z raztopljeno čokolado. Lahko potresemo z mandlji, sesekljanimi orehi ... |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 51. oddaja | 48. oddaja » |