220. oddaja
By Matjaž on Mar 24, 2010 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
ribana kaša v juhi
mesne paštetke
kumarični krompir, zelena solata
sadna krema
kako pripravit spaetzle (špecle)?
RIBANA KAŠA V JUHI |
V jamico v moki ubijemo jajce in z roko zamešamo. Dodamo žlico olja in zgnetemo gmoto, čim bolj na suho. Testo mora biti trdo, če je premehko, dodamo moko. Pokrijemo, da počiva. Ribamo v precejeno vrelo juho. Mirno naj vre 8-10 minut, če je sveža, suha pa 12-15 minut. |
MESNE PAŠTETKE |
Najprej pripravimo mesni nadev: k mesu dodamo praženo čebulo, v mleko namočen kruh, jajce ... in dobro premešamo. Lahko tudi malo počiva. Oblikujemo debele klobasice in jih v manjši posodici opečemo (lahko naredimo tudi prejšnji dan). Testo razvaljamo na debelino 2 mm. Izrezujemo kvadratke, in sicer tako, da so klobasice v diagonali. Nasprotna oglišča prekrijemo, zabodemo zobotrebec, naložimo na suh (nič namazan) pekač in namažemo s stepenim jajcem. Pečemo do 30 minut pri 190-200 °C. Lahko naredimo tudi s hrenovkami, ki smo jih obarili. Pečemo 25 minut. Postrežemo vroče, zato ne dajmo v pečico prezgodaj - lahko počaka na pekaču tudi 1 uro. |
KUMARIČNI KROMPIR |
Krompir olupimo in damo kuhati. Vmes narežemo kumarice. Če so kumarice preveč kisle, jih splaknemo. Kuhan krompir odcedimo in stlačimo. Vmes po žlicah dodajamo olje. Po malem prilivamo krompirjevko, da dobimo sočno jed. Nato šele dodamo narezane kumarice. Po potrebi solimo ... Preden ga bomo dali na mizo, še enkrat premešamo in po potrebi dolijemo vodo ali juho. Zraven damo manjšo zajemalko ali žlico za nalaganje. Za dekoracijo lahko potresemo z narezanim drobnjakom. Lahko postrežemo tudi hladnega, a je takrat bolj trd. |
SADNA KREMA |
Posodo, ki ne sme biti plastična, damo nad vrelo vodo. V njej zamešamo jajca, sladkor, puding in sadni sok (ne iz hladilnika, bolje je malo toplejši). Mešamo - počasi, da ne bodo nastale pene. Ko je kuhano (krema je gosta), odstavimo, zamešamo sok pomaranče in v mrzli vodi z mešanjem hladimo. Sladkamo in vlijemo v kompotove skodelice. Okrasimo s stepeno smetano. |
vprašanja poslušalke: kako pripravit spaetzle (špecle)? |
To je testeni grah, jed je znana na Koroškem. 1/8 l mleka, 2-3 žlice olja, 1 jajce, sol - dobro razmešamo in zamešamo 25 dag moke. Dolgo mešamo, da je povsem gladko in gosto (precej bolj kot za omlete). Precedimo skozi luknjičavo cedilo v vrelo vodo - ne vse na enkrat. Vre 3-5 minut. Z lopatko pobiramo v posodo, zabelimo z drobtinami, pečenkinim sokom ... Sodi h golažu, obari ... |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 221. oddaja | 219. oddaja » |