76. oddaja
By Matjaž on Jun 20, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Drobnjakovi vlivanci v goveji juhi,
Govedina v šampionovi omaki,
Krompirjevi hlebčki, solata,
Panna cotta
DROBNJAKOVI VLIVANCI V GOVEJI JUHI 2 ½ l vode opečena čebula 2 stroka česna lovor 5 zrn popra mali paradižnik sol, rezina jeter Vlivanci: 4 žlice moke 1 žlica narez. drobnjaka |
Ne smemo dati kuhati zmrznjenega mesa. Tako meso se ne skuha dobro, saj se zunanja plast hitro odtali, jedro pa dolgo ostane zmrznjeno. Juha bi postala motna, temna. Odtaljenega ga damo kuhat v vrelo vodo (če imamo še kosti, te predhodno damo v hladno vodo). Pustimo, da juha zavre. Pen, ki se vmes naberejo, ne poberemo. To so izlužene beljakovine, ki se bodo med mirnim vrenjem pokuhale. Pene zbistrijo juho, ohranjajo aromo. Juha naj mirno in počasi vre. Pridamo jušno zelenjavo (samo gomolje, zelenega dela ne, sicer bo zelenkasta), čebulo, poper, lovorjev list. Vre naj tako dolgo, da je meso mehko. Cvetače in kolerabe ne damo, ker juha potem potegne na zelenjavno. Košček jetrc jo tako juho očisti. Ko se je zbistrila, jo precedimo. Vmes naredimo vlivance, je zelo enostavno. Jajci razžrvkljamo, dodamo moko in dobro umešamo, da postane gostljato testo. Pustimo ga počivati. Pred kuhanjem ga še enkrat premešamo in dodamo drobnjak. Vlivance vlivamo skozi lij, ki ga držimo nad vrelo juho. Narejene pobiramo v posodo in jih na koncu vrnemo v juho. Mirno naj vrejo. |
GOVEDINA V ŠAMPIONOVI OMAKI 1--2 žlici olja 1 čebula (šalotka) 15 dag gob (šampionov) 2 žlici belega vina (limonin sok) 1 dl sladke smetane ½ žlice moke sol, poper |
Ohlajeno kuhano meso iz juhe narežemo na porcije. Če se nam mudi, juha lahko vre manj časa in meso prej vzamemo ven. Položimo ga v posodo, zalijemo z juho in nato naj mirno počasi vre, lahko še do pol ure. Kosi mesa postanejo mehki oziroma sočni. Gobe narežemo na listke. Dobro jih popražimo na fino sesekljani čebuli. Če so sveže jih ne bomo takoj pražili, jih pokapljamo z limoninim sokom ali vinom, da ostanejo bele. Če so že blanširane oz. iz konzerve, jih samo prepražimo. Dodamo smetano, ki smo ji dodali moko (gustin ali riževo moko), naj vre do 3 minute. |
KROMPIRJEVI HLEBČKI 7 dag masla 3 rumenjaki 25 dag ostre moke 2 dag kvasa 1 ½ dl olja za cvrenje
Lahko jih pojemo tudi hladne. Podajo se k raznim omakam ali pa jih ponudimo samo s solato. |
Na polovice narezan, olupljen krompir skuhamo (ne narežimo ga na listke, da ne bo prevoden), odcedimo (vodo prihranimo) in zmečkamo ter ga damo v jajčno mešanico: v skremano maslo posamezno dodajamo rumenjake (če bi skupaj, bi se sesirilo), zdrobimo kvas in mešamo, da se raztopi. Dodamo še moko. Če imamo samo mehko, damo še malo pšeničnega zdroba, da veže vlago. Naredimo krepko testo, a ga ne mesimo predolgo. Vzhaja naj na pomokani deski. Z valjarjem ga nežno potolčemo, da postane za prst debelo. Z krožničkom ali v moko pomočenim koleščkom izkrožimo hlebčke, ki naj pokriti s servieto spet vzhajajo pol ure. Z vrhnjo stranjo jih damo cvret v olje. Pobiramo jih na cedilo. Naj ostanejo v odkriti posodi, sicer bodo upadli in še okusni ne bodo tako. |
PANNA COTTA ½ l sl. smetane, 5 listov želatine, 2 žl. bresk. likerja Sadni preliv: 25 dag zmiks. sadja,1 žlica sladkorja, 1 vanilij sladkor Čokoladni preliv: 10 dag zmehčane čokolade, 1 dl navadnega jogurta sobne temperature |
Lahko vzamemo tudi pol mleka, pol smetane. Želatino namočimo v 1 dl mrzle vode. Polovico smetane pristavimo, da pride do vrenja. Odstavimo, dodamo ožeto želatino in pustimo, da se hladi. Pridamo breskov liker (za aromo). Počakamo, da se zgosti. Dodamo stepeno sladko smetano. Vse skupaj damo v skledo, ki smo jo namazali z oljem in postavimo v hladilnik za 2-3 ure ali v skrinjo za 15 minut, da je trda. Pred serviranjem gremo z nožem ob stenah, posodo pa postavimo v vročo vodo. Obrnemo na krožnik. Prelijemo s sadnim ali čokoladnim prelivom. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 77. oddaja | 75. oddaja » |