83. oddaja
By Matjaž on Avg 8, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
fižolovo meso - zelenjavni golaž
riž s papriko
zeljna solata s korenčkom
prelite breskve
FIŽOLOVO MESO - ZELENJAVNI GOLAŽ |
Razmerje meso - fižol lahko po potrebi in želji spremenimo, namesto fižola je lahko tudi kakšna druga zelenjava, npr. korenček, grah ... Meso narežemo na grižljaje velike kose in ga damo na olju praženo sesekljano čebulo in temeljito pražimo. To bo trajalo največ časa - da mesni sok povre, shlapi. Vmes seveda pogosto pomešamo. Ko se čuti prijeten vonj, posolimo, pridamo papriko in česen, da se popražita in dasta polnost okusa, ter narezan olupljen paradižnik. Prilijemo 4-5 žlic vode in v 10 minutah naj se zduši. Dodamo očiščeno in narezano zelenjavo. Prilijemo vode in naj mirno vre 10 minut. Na koncu lahko dodamo kislo smetano (zmešano z moko in malo vode) ter peteršilj. Ne meso ne fižol ne smeta biti razkuhana! |
RIŽ S PAPRIKO 3 dl vrele vode |
Na pogretem (ne prevočem) pražimo riž, da postane steklen. Dodamo sesekljano papriko (rdeča ali zelena oz. različne barve) in šalotko ter mešamo eno minuto in zalijemo z vrelo (vročo) vodo. Riž je tako vedno okusnejši. Posolimo, premešamo. Ko začne vreti, ne mešamo več in pustimo, da mirno kuhlja 25 minut in riž bo mehak. Paprika bo sicer priplavala na površje, pri serviranju pa naj se pomeša med riž. Zraven lahko ponudimo parmezan ali drug sir. |
ZELJNA SOLATA S KORENČKOM |
Zeljne liste očistimo in z nožem narežemo. Tanjše je narezano, finejša bo solata. Korenček naribamo. Z vilicami pretresemo. Dodamo še krompirček (vodo zlijemo v fižolovo meso). Dodamo marinado ... |
PRELITE BRESKVE |
Če imamo sveže breskve, jih moramo malo vseeno pokuhati. Iz beljakov naredimo sneg, z žlico pridajamo sladkor, da bo sneg trd in krepak. Ob strani prilijemo vse rumenjake in pustimo, da se spenijo. Z metlicami v rokah primešamo še moko s pecilnim praškom in narezano limonino lupino. Pečemo do 12 minut pri 190 do 200 ºC, da je lepo zapečen. Damo iz pekača, ko je ohlajen pa ga vrnemo vanj. Lahko je pečen tudi dve dneva prej. Breskve polagamo na biskvit s prerezanim delom navzdol in prelijemo s pudingom, ki smo ga skuhali v kompotovi vodi. Pri serviranju lahko okrasimo s smetano. Sladica bo še boljša, če biskvit namažemo s kiselkasto marmelado. Namesto breskev so lahko tudi jabolka ali drugo sadje. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 84. oddaja | 82. oddaja » |