115. oddaja
By Matjaž on Mar 9, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Zelenjavna enolončnica z gobami
Zapečeni kruh
Regrat ali motovilec v solati
Sadna torta v skledi
ZELENJAVNA ENOLONČNICA Z GOBAMI |
Očiščen in opran por narežemo kot rezance za juho. Krompir in korenček narežemo na podolgovate listke. Drobno narezano čebulo damo na olje in malo posolimo, da se prej praži. Dodamo por, korenček in krompir. Lahko damo tudi samo por (namesto čebule), takrat pa naj ga bo več. Ko se bo krompir vezal, dodamo česen, pomešamo in s toplo ali vročo zalijemo (hitro mora začeti vreti, ne da se zelenjava namaka). Po želji dodamo poper. Pridamo gobe (so že blanširane), da se lepo skuhajo. Skuhano bo v 10 minutah (krompir, ker smo ga pražili, ne bo razpadel!). Zgostimo z paradižnikov mezgo, ki smo ji zamešali škrob (gustin, riževa, pirina ali ajdova oz. navadna moka). Za izboljšanje okusa na koncu (za 2-3 minute) dodamo na kocke narezano pečeno ali kuhano ali prekajeno meso. |
ZAPEČEN KRUH |
Uporabimo lahko različne vrste kruha. Naložimo ga na namazan in z drobtinami posut pekač kot strešnike. Prelijemo s prelivom (razžvrkljana jajca, muškatni orešček, smetana in mleko - toliko mleka, da bo krepko vlažno). Po vrhu potresemo z naribanim sirom, da se vrhovi kruha preveč ne zapečejo. Damo v 190 °C vročo pečico za 20-25 minut. |
REGRAT |
Opran regrat osušimo, dodamo mu kuhan krompir ali kuhan fižol v zrnju. Zabelimo lahko z navadno marinado za solate ali s precvrto slanino. Tako solato je treba takoj pojesti. Lahko pripravimo tudi motovilec s solatno marinado (olje, česen, sol, kis). |
SADNA TORTA V SKLEDI 2-3 žl. breskovega likerja |
V skledo naložimo bebi piškote ali biskvit. Navlažimo s sadnim sokom. Nato izmenjaje nalagamo sadje in kremo. Krema: v kotliček nad paro dodamo jajca, sladkor, vroče mleko (ali sadni sok ožete pomaranče ali limone oz. sok iz kompota) in počasi mešamo, da se krema zgosti. Odstavimo, dodamo liker (ali svež pomarančni sok) in jo ohladimo, da je popolnoma mrzla (pomešamo in damo v mrzlo vodo). Dodamo stepeno smetano. (ker bo krema v skledi, ne dodajamo nič želatine) in damo v hladilnik, vsaj za dve uri. Še bolje bo, če jo naredimo zvečer. Seveda jo pokrijemo s folijo. Sladico z žlico naložimo na krožnik - kot grmado. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 116. oddaja | 113. oddaja » |