113. oddaja
By Matjaž on Mar 5, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
zdrobov grah v juhi
krompirjevi zrezki
praženo kislo zelje
ZDROBOV GRAH V JUHI |
To je zakuha v obliki graha in jo lažje naredimo kot zdrobove žličnike. Damo jo v ponarejeno - čisto juho (lahko dodamo še krompirjevko). Dobro zmešamo maščobo, da je rahlo kremasta, dodamo jajce in ko je dobro zmešano, dodamo zdrob in na kratko zmešamo (če ga bomo dali preveč ali bomo preveč mešali, bo zakuha trda). Stene očistimo, posodo pokrijemo (zmes lahko počaka). Zmes zakuhamo (pretlačimo skozi luknjičasto cedilo), ko je juha v kozici vrela (ko je zelenjava v vodi že skoraj kuhana - mirno vre 10-12 minut). Pokrito naj še vre 3-5 minut. Dodamo še narezan peteršilj ali drobnjak, po želji še koncentrat. |
KROMPIRJEVI ZREZKI |
Krompir olupimo, narežemo na polovice ali četrtine (krompir za pripravo testa ne sme biti voden) in damo kuhat v slano vodo(18-20 min.). Mirno naj vre (je skuhan istočasno kot če bi vrel). Vodo odlijemo v juho (ali jo prihranimo za nadaljnjo pripravo), krompir pa stlačimo. Dodajamo olje, strt česen, posamično jajca, vmes pa mešamo z metlico (po želji tudi fino sesekljano slanino). Zmes lahko čaka. Nato dodamo žlico suhe moke in le malo premešamo. Na lesenem pultu (boljše kot ultrapas) naredimo polpete (uporabimo drobtine) in jih na obeh straneh opečemo na vročem olju. Odlagamo v pekač (spodaj naj bo papirnata brisača). Pogrejemo jih lahko v mikrovalovni pečici. Postrežemo s solato ali zeljem. |
PRAŽENO KISLO ZELJE |
Zelje je zelo priporočljivo, saj dobro vpliva na našo presnovo. Kislo je še več vredno kot surovo, a se vitamini pri kuhanju precej uničijo. Zato naj se kuha v majhni količini vodi in ne predolgo. Je lahka priloga, ki nadomesti solato. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 115. oddaja | 114. oddaja » |