116. oddaja
By Matjaž on Mar 26, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
porova podmetena juha
omletna potica
sočen krompirjev hren, sveža solata
kavne rezine s smetano
POROVA PODMETENA JUHA |
Zelenjavo očistimo in narežemo: por na drobno, krompir pa na listke. To damo kuhat v vrelo vodo ali juho, ki smo jo malo solili. Naknadno dodamo narezan korenček (za dopolnitev barve in sookus). Pridamo še malo česna, lahko tudi lovorjev list. Kuhana bo 10 - 15 minut. Proti koncu dodamo masleno kroglico (moko z vilicami zmencamo med maslo) - to juho veže in zabeli. To kroglico lahko damo tudi v omake. |
OMLETNA POTICA |
Naredimo tanke omlete (palačinka se imenuje šele, ko jo s čim namažemo!). Lahko tudi že večer ali kakšen dan prej - pazimo, da se ne osušijo. Za nadev lahko uporabimo ostanke mesnine, ki je ostala od velike noči. V namazan pekač ali jena posodo nalagamo plasti omlet, namazano z jajčno smetano in nadeva. Na vrhu naj bodo omlete, z vilicami prebodem, prelijemo z jajčno smetano, kar jo je še, in potresemo s sirom. Lahko jed pripravimo zvečer in damo peči naslednji dan. Peče se 20 do 30 minut pri 190 - 200 °C. Pečeno pokrijemo z drugim pekačem, da se omedi. |
SOČEN KROMPIRJEV HREN |
Krompir olupimo in skuhamo. Odlitega tlačimo in sproti dolivamo olje, da postane kremast. Prilivamo tudi krompirjevo vodo. Dodajamo nariban hren, kis ... Nastane gosti omaki podobna jed, ki jo nalagamo z zajemalko. Namesto hrena lahko damo kisle kumarice. |
KAVNE REZINE S SMETANO |
Spečemo biskvit: naredimo sneg, dodamo sladkor, nato še rumenjake. Z metlicami v roki zamešamo moko, da se porazdeli. Damo v dobro namaščen pekač in pečemo 15 minut (je debelejši kot rulade) pri 200 °C. Pečenega ločimo od sten, ga obrnemo in pustimo, da se ohladi (če ga bomo pustili dlje časa, ga pokrijemo s pekačem). Pred nadaljevanjem ga navlažimo z vlažilom. Namesto kave lahko uporabimo sadni sok. Na vrhu dekoriramo s stepeno sladko smetano, ki smo ji dodali vanilij sladkor. Nastrgamo še rebro čokolade. Postavimo v hladilnik. Poljubno narežemo. Če je narejeno s sadnim sokom, lahko dekoriramo tudi s sadjem. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 117. oddaja | 115. oddaja » |