44. oddaja
By Matjaž on Nov 8, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Zeljna juha
Nadevan piščanec
Mlinci, solata (pisan radič)
Ocvrta paprika
Jabolka v pudingu
ZELJNA JUHA |
Oprane zeljne liste narežemo na centimeter velike kocke in jih damo kuhat v slano vodo s pridatkom kumine. Kuhajo naj se do mehkega, nato jih stresemo na cedilo (ne pustiti v vodi, ker spremeni okus), kjer naj se ohladijo. Vmes skuhamo krompir in posebej pražimo drobno sesekljano čebulo. To damo v stlačen krompir, dodamo zelje in 2-3 žlice paradižnikove mezge ter zalijemo s krompirjevo vodo. Dodamo še fino sesekljan česen in pečenkin sok. Zakuha ni potrebna. Lahko jo naredimo gosto ali bolj redko. Možna je zabela s hamburško slanino. |
NADEVAN PIŠČANEC |
Najprej s prsti ločimo kožo od mesa - le malo jo privzdignemo, saj se mora še malo držati. Piščanca tudi nasolimo. Na kocke narezanemu kruhu dodamo meso in peteršilj ter orešček ter z vilico premešamo. Nato prelijemo z jajčnim mlekom (jajci in mleko z metlico razmešamo in solimo). Pustimo nekaj minut, da se nadev okrepi. Tik pred polnjenjem potresemo s pšeničnim zdrobom. Začnemo polniti peruti, nato hrbtni del, stegna in prsni del. Nadev nežno poravnamo, kot bi delali oblogo, ne smemo delati cmokov. Če se koža strga, jo z nitko in šivanko zašijemo. Stegni med sabo povežemo, da sta ob trupu piščanca, tega pa damo na pekač. Ob strani prilijemo vodo in postavimo v vročo pečico - 190 stopinj. Čez 10 minut posodo potresemo, da se koža ne prilepi dna. Ko dobi lepo barvo, ga obrnemo - ne z vilicami od zunaj, ampak vilice zabodemo v trebušno votlino. Pečemo 80 do 90 minut. Preveč ni dobro, ker takrat meso odstopa od kosti. Med peko je potrebno večkrat prilit malo tekočine (voda, juha - ne po mesu, ampak zraven v posodo, s to pa potem prelivamo meso. Na podoben način pripravimo gos ali raco, ampak piščanec se najlažje polni. |
MLINCI |
Kupljene ali damo pripravljene mlince nalomimo v posodo in jih poparimo z juho ali vodo. Nato pokrijmo, da se testo razvlaži. Olijemo tekočino in zabelimo s pečenkinim sokom, ocvirki, raztopljenim maslom, prepraženimi drobtinami ... |
OCVRTA PAPRIKA |
Čim bolj gladke paprike (različnih barv), lepo mesnate, razrežemo v polovice ali tri dele, in jih ocvremo v olju. Vmes jih obračamo, da spremenijo barvo. Odcedimo jih in potresemo s fino soljo. Lahko so priloga različnim jedem. |
JABOLKA V PUDINGU |
Jabolka olupimo, narežemo na polovice in izkrožimo peščišče. S prerezano stranjo jih položimo v posodo in potresemo eno žlico sladkorja ter poškropimo z vinom ali limoninim sokom Lahko jih tudi skuhamo v majhni količini vode, a pazímo, da nam ne razpadejo. Nato damo v peščišče malo marmelade z rumom ali orehi in odlagamo na kompotove skodelice ali krožnike. Prelijemo s skuhanim pudingom (okus poljuben) (za aromo sok limone ali mandarine, v vanilijev pudnig obvezno žlico ruma ali likerja). Za dekoracijo potresemo z orehi, čokolado ali stepeno smetano. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 45. oddaja | 43. oddaja » |