165. oddaja
By Matjaž on Mar 4, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
bučna juha
lignji z rižem, solata
ajdov kruh
BUČNA JUHA |
Bučke naj se na cedilu odtalijo, jih odcedimo. Olupimo krompir in ga narežemo, prav tako korenček ter damo kuhat. Čebulo pražimo na olju, dodamo še malo vode, da se pokuha. Ko je zlato rumena, ožamemo bučke (če so sveže jih prej posolimo) in jih dodamo. Ko se začnejo prijemati podlage, dodamo strt ali sesekljan česen in kumino. Premešamo in prilivamo vodo (ali krompirjevko). Krompir stlačimo in za zabelimo z žlico in pol olja (da bo v juhi kremast, da ne bodo nastale grudice). Dodamo k bučkam, po potrebi dolivamo s krompirjevo vodo. Po potrebi dosolimo in ko znova zavre, lahko še malo paradižnikove mezge. Če imamo, dodamo še pečenkin sok ali naredimo podmet iz smetana ali jogurta in moke. Na koncu dodamo še žlico kisa ali vina in po želji potresemo še peteršilj (ne ga kuhati!). |
LIGNJI Z RIŽEM |
Lignje kupimo očiščene, narežemo jih na rezine. Čebulo na olju več kot polovico prepražimo, nato še česen in peteršilj, premešam in pustimo 1-2 minuti. Nato dodamo še lignje, malo popražimo in dodamo še malo vode ali juhe (naredimo iz 1/2 kocke). Pokrito dušimo. Dodamo lovorjev list (posušimo ga na plošči, da se v roki lepo zdrobi), po potrebi solimo. Dušimo približno 20 minut (odvisno od velikosti in starosti), malo prilivamo in pomešamo. Popramo, dodamo limonin sok in paradižnikovo mezgo. |
AJDOV KRUH |
Slano vodo zavremo in z njo poparimo moko, ki smo jo presejali (lahko damo več ajdove moke in manj krušne, celo pol-pol je možno). Prilivamo počasi in vmes mešamo z leseno lopatko, da dobimo mehko testo. Razširimo po skledi, da pohlapi. Pridamo krušno moko in v jamico dodamo raztopljen kvas. Razmešamo z vilico, nato gnetemo in vmes dolivamo soljeno vodo. Napravimo gladko testo in ga počistimo na sredino srede. Čez skledo pokrijemo prt in naj vzhaja dobro uro. Pognetemo, damo v pomokano skledo na prtič. Nežno pomokamo in pokrijemo s prtičem. Vzhaja naj še eno uro, damo na pekač v 200 °C vročo pečico. Hleb pečemo do 1 uro, v modelih (namazanih) pa 45 minut (še posebej dobrodošlo, če nam nastane premehko testo). Vmes temperaturo zmanjšamo. Za lepo, mehko skorjo, vroč hlebec namažemo z oljem! Pokrito naj se pohladi. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 166. oddaja | 164. oddaja » |