164. oddaja
By Matjaž on Feb 25, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
prežganka
kruhov pečenjak
dušeno sadje
prehrana v postnem času
PREŽGANKA | Juho je treba prav pripraviti, da bo imela dober okus. Naredili bomo temno prežganje (sta še belo in srednje). V kozici pogrejemo maščobo (ne preveč). Delamo na minimalni količini olja ali brez. Stresemo moko, ki jo stalno mešamo s kuhalnico ali metlico, da počasi rumeni. Mešamo, da dobi rjavo barvo. Zalijemo z zajemalko hladne vode (da ne bo kepic, ki se ne razkuhajo). Počasi mešamo, dolijemo potrebno količino vode. Solimo in dodamo mleto kumino (za okus in lažjo presnovo). Pazimo, da ne skipi. Vre naj 8-10 minut. Proti koncu kuhanja zakuhamo razžvrkljano jajce (ali samo beljak) ali pa opečene kruhove kocke (narežemo na kocke in v pečici osušimo). Pri driski mešamo brez maščobe in zalijemo samo z vodo ter pustimo, da dobro prevre. |
KRUHOV PEČENJAK |
Razžvrkljamo jajca, solimo in damo sladkor (še sok pol limone!), prilijemo mleko (po potrebi še kislo smetano). Prelijemo čez kruh (narezan na kocke - tudi skorja, lahko star kruh - tu damo morda več mleka), premešamo in prerahljamo. Pokrijemo in pustimo, da se razvlaži, da je sočno - ne mokro. Damo za dva prsta na debelo na pogreto olje v ponvi. Ko se spodnja stran zapeče, obrnemo in ponavljamo. Lahko naredimo tudi v pečici. Jed lahko naredimo bolj bogato z dodatkom rozin. |
DUŠENO SADJE |
Jabolka očistimo in razrežemo ter damo v kozico. Sladkamo po potrebi (lahko šele potem ob serviranju). Jed obogatimo še s sadjem iz skrinje (kar imamo, vsako sadje pa prav pride). Prav pride tudi kakšna žlica sadnega soka. Pokrito naj se duši na srednje vroči plošči (vmes malo potresemo posodo), a ne preveč, sicer bo nastala čežana. |
Sestra Nikolina je spregovorila tudi prehrani v postnem času. Kot pravi, za post omejimo maščobe in mesnino. Tudi v drugih sestavinah naj se pozna, da je post. Zavestno imejmo jedilnik, ki je podoben običajnemu, a postno pripravljen. Jedi naredimo manj bogato, a hranilne snovi naj ne izostanejo. Lepa navada je, da vsa družina ve, zakaj se posti. Tudi otrokom ne bi škodovalo, ker imamo vsega v izobilju. To je priprava našega telesa na novo moč, ki prihaja po postni hrani.
Včasih je bil post drugačen. Nismo imeli takih možnosti za kuhanje, kot je zdaj. Postni petki in pepelnica so se krepko čutili v prehrani, prav tako tudi delavniški jedilniki. Bilo je bolj skromno pripravljeno. Sicer pa smo dali poudarek tudi temu, da smo šli k maši.
Tisti, ki se prehranjujejo v restavracijah in menzah, naj izberejo postne jedi. Čeprav potrebujemo moč za delo, fizično in psihično, lahko izbiramo jedi, ki so lažje: zelenjava, ribe in morske jedi. Bodimo pozorni na to in tudi s hrano naredimo nekaj za notranje počutje. Zasičenost ni dobra!
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 165. oddaja | 163. oddaja » |