98. oddaja
By Matjaž on Nov 21, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
sarma
ajdov kruh
rižev narastek
SARMA |
Svežo zeljnato glavo moramo najprej prekuhati (voda, žlica kisa, malo kumine), da omehčamo liste, v katere bomo zavili meso. Glavo razlistamo, stanjšamo rebrca. Mesu primešamo čebulo, česen, peteršilj, sol in jajce. Posodo, v katero bomo sarme nalagali, pokapljamo z nekaj kapljami olja. Položimo kislo zelje in dodajamo v sarmice (v zeljnate liste zavijemo meso). Vmes damo kakšne koščke prekajene slanine ali klobase. Zelje je dobro opati, da sarma ne bo prekisla. Dolijem toplo ali vročo vodo, a voda ne sme segati čez sarmo. Na vrhu damo krožnik, da jih med vrenjem zadrži, da ne bi priplavale na površje. Vro na 30 - 40 minut. Vmes pripravimo omako. Na olju (lahko še čebuli) zamešamo moko in paradižnikove mezge. Dobro naj prevre (lahko dodamo še malo juhe). Zlijemo jo po sarmi in dobro pretresemo posodo. Skupaj naj še prevre. Pikantnost lahko omilimo s kislo smetano. Priloga: kruh, kuhan krompir, kruhov cmok ... |
AJDOV KRUH |
Vrelo vodo prilivamo v ajdovo moko in mešamo. Ko se majhno pohladi, dosejemo krušno moko ter solimo. Kvas razmešamo s sladkorjem in mlekom. Damo ga v jamico v moki. Mešamo z vilico in pustimo, da začne vzhajati. Testo nato 10 minut gnetemo z roko in vmes po potrebi prilivamo mleko ali vodo. Naredimo sočno testo, mogoče damo še kakšno žlico olja. Vzhaja naj eno uro. Nato ga spet pregnetemo in dodamo semena. V košari ali skledi pokriti s servietom naj vzhaja še eno uro. Nato ga obrnemo na vroč pekač in damo v 200 °C vročo pečico za 40 minut. Če bomo dali v model, se peče 50 minut. Takrat ga tudi med vzhajanjem in peko nič ne obračamo. V zadnjih 10 minutah peke se lahko temperatura lahko zmanjša na 170 °C. Če ga pečenega takoj namažemo z oljem, bo skorja zelo mehka! |
RIŽEV NARASTEK |
Kašo ali riž operemo in v 25-ih minutah mirno do mehkega skuhamo v vrelem, soljenem mleku. Riž naj bo za kuhanje (lahko tudi nalomljena zrnja), ne glaziran, dolgozrnat. Zmiksamo margarino in rumenjake. Zamešamo malo kisle smetane. Iz beljakov naredimo sneg, dodamo sladkor ali vanilij sladkor. Vse skupaj zmešamo skupaj (sneg porahlja). Lahko tudi samo zamešamo cela jajca (ne da bi delali sneg). Polovico nastale zmesi damo v skledo, naložimo sadje in pokrijemo z drugo polovice zmesi. Na vrhu lahko damo kakšno žlico smetane. Damo v vročo pečico, da se v 30 minutah peče in dobi lepo barvo. Nato lahko ostane v ugasnjeni pečici. Zraven se poda kompot ali čežana. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 99. oddaja | 97. oddaja » |