166. oddaja
By Matjaž on Mar 11, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
krompirjeva juha
ajdovi štruklji z orehovim nadevom
kvašeni ajdovi štruklji s skutinim nadevom
solata ali kompot ali dušeno sadje
KROMPIRJEVA JUHA |
Krompir operemo in olupimo ter narežemo na listke (debele 2-3 milimetre), prav tako tudi korenček. Damo kuhati v vrelo vodo (dobro je, da jo solimo) in dodamo kocko. Ko znova zavre, dodamo timijan, po potrebi posolimo. Na koncu dodamo žlico olja (nato naj ne vre več!) in žlico sadnega kisa. Pred serviranjem potresemo s peteršiljem. |
AJDOVI ŠTRUKLJI
|
Vodo pristavimo, da zavre. Moko poparimo: prilivamo vodo in s široko kuhalnico mešamo (ne zliti vse naenkrat!), da dobimo lepo, temno testo. Spravimo ga skupaj, pokrijemo s servieto in pokrijemo s pokrovko (se ne bo posušilo, kapljice pa ne bodo padale na testo). Počiva naj vsaj 15 minut. Nato ga damo na pomokan prt, ga pomokamo in zgnetemo. Razvaljamo tanko v dva štruklja. Nato tanko namažemo z orehovim nadevom (zmešamo sestavine in lahko damo malo počivati). Drobno zavijemo: s kartico dvignemo testo, nato pa s prtom zavijamo. Damo na servieto na rešetki, pod katero je vrela voda. Mirno in pokrito naj vre 25 - 30 minut. Nato vzamemo ven in režemo na porcije. Lahko zabelimo s precvrtimi drobtinami. |
KVAŠENI AJDOVI ŠTRUKLJI S SKUTINIM NADEVOM Skutin nadev |
Iz istih količin za testo bomo dobili tri štruklje, pri navadnem testu pa dva. Začetek priprave je isti (moko poparimo, mešamo in pustimo počivati). Vmes raztopim kvas: dodamo mu sladkor in mleko ter žlico moke. Po ajdovem testu posujemo moko in dodamo vzhajan kvas. Nato pustimo vzhajati 20 - 30 minut. Nato damo na desko, posnežimo z moko, rahlo potolčemo (nič ne gnetemo) in razvaljamo na želeno debelino. Namažemo z nadevom (zmešamo sestavine, da dobimo srednje gost nadev, če ni časa, zamešamo celi jajci!). Lahko potresemo malo zmletih, suhih orehov (dobili bomo rahel okus po orehih). Zavijemo ter damo kuhat. Bolje je, da jih skuhamo v servieti - zmočimo in ožmemo, potresemo z drobtinami - rahlo zavijemo. Damo v vrelo slano vodo, lahko tretjina štrukljev gleda iz vode. Pokrito naj vro 25-30 minut. Nadaljevanje je isti.
Slane lahko naredimo tudi za prilogo pri mesnih jedeh. |
Poslušalki Bini se krofi med cvrenjem pomanjšajo.
Odgovor sestre Nikoline: meni, da so preveč vzhajani in jih zato vroča maščoba ne dvigne.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 167. oddaja | 165. oddaja » |