171. oddaja
By Matjaž on Apr 15, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
mesni štrukeljci (grebenčki) v juhi
omletna potica s šunko
sočen krompirjev hren
punčeve tortice
MESNI ŠTRUKELJCI V JUHI |
Z roko naredimo srednje krepko testo, malo bolj čvrsto kot za jabolčni zavitek. Skledo počistimo in testo damo na desko. Gnetemo ga do 10 minut, da je dobro predelano. Na malo pomokani površini pokrito počiva najmanj pol ure. Vmes pripravimo nadev. Meso zmeljemo (ali zelo fino sesekljamo). Dodamo praženo čebulo, strt česen, začimbe po okusu in jajce ter kakšno žlico juhe ali smetane. Biti mora kot mazav orehov namaz. Tanko namažemo na razvaljano in vlečeno testo. Zavijemo v zavitke, za dober palec debelo. Z lesenim nožem ali tankim krožnikom jih narežemo. Lahko jih skuhamo v vreli juhi (10 minut) ali damo na pekač (namažemo z jajcem) in 15 minut spečemo pri 190 - 200 °C . Če želimo delati grebenčke, mora biti nadev bolj suh, da bomo naredili kroglice. Dajemo jih na testo, zavijemo in s kuhalnico pritisnemo na sredino - zato imajo ime grebenčki. Lahko zavijemo kot zavitek (namažemo s smetano) in pečemo 30 minut. Postrežemo s solato. |
OMLETNA POTICA S ŠUNKO |
Za nadev lahko porabimo ostanke od žegna (šunka ali prekajena mesnina). Spečemo tanke omlete. Če jih bomo spekli kakšen dan prej, jih pokrijemo s folijo. Pekač ali posodo za peko namažemo. Dno izpolnimo z omletami (po potrebi obrežemo), prelijemo z jajčno smetano, potresemo z mleto šunko. Zadevo ponavljamo, dokler imamo sestavine. Na vrhu naj bodo omlete. Z dvorogelno vilico prebadamo, prelijmo z jajčno smetano in naribamo sir. Damo v 190 °C vročo pečico toliko, da dobi lepo barvo in zmanjka tekočine (20-30 minut). Pokrijemo z alu folijo ali pekačem, da se omedi. |
SOČEN KROMPIRJEV HREN |
Krompir olupimo in skuhamo. Odlijemo in stlačimo. Vmes prilivamo olje in kakšno žlico kisle smetane. Dodajamo še hren in krompirjevo vodo, da dobimo tekočo jed. Po okusu še solimo ali dodamo kis. Zmiksamo z metlico ali mešalcem. Pred serviranjem premešamo in potresemo z drobnjakom. Da se nam hren ne suši, ga naribamo in damo v kis - uporabimo za razne kuhane jedi s hrenom. |
PUNČEVE TORTICE |
Iz beljakov naredimo sneg, vmes dodajamo sladkor. Dodamo vse rumenjake, še malo zmešamo. Med počasnimi obrati zamešamo moko, da dobimo spenjeno testo. Damo na namazan pekač in pečemo 12 minut pri 190 °C. Z manjšim modelom za krofe izrežemo pravo število krogov. Obreznine porabimo za punč. Dodamo drobtine, 3 žlice sočne marmelade in malo punča - sočen, a ne premehek. Sestavine zanj zmešamo, sladkamo po okus, rum ali sadni liker dodamo po okusu. Spodnji kolobar navlažimo s punčem, damo v model, naložimo nadev, prekrijemo z drugim (da je lepa površina na vrhu). Prelijemo z ledom (vrel punč dodajamo postopoma) ali raztopljeno čokolado ali s stepeno sladko smetano. Po okusu in želji še dekoriramo. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 172. oddaja | 170. oddaja » |