172. oddaja
By Matjaž on Apr 22, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
močnikova juha
zeljni zavitek
sočna krompirjeva solata, zelena solata
prosena kaša s sadjem
MOČNIKOVA JUHA |
Namesto pirine lahko vzamemo ajdovo ali pšenično moko, bo pa drugačnega okusa in nianse. V moko naredimo jamico in vlijemo jajce. Zmešamo z dvorogleno vilico, nato pa z dlanmi dobro zdrobtinimo. da ni nikjer suhe moke. Zakuhamo v vrelo juho. Pomešamo, da zavre. Ko se kažejo prvi znaki vrenja, zmanjšamo temperaturo. Vre naj 12 minut, da se moka prekuha. Lahko imamo lahko zelenjavno juho ali juho iz kocke. |
ZELJNI ZAVITEK |
Vlečeno testo - srednje krepko - naredimo čim prej, da se odpočije. Nato ga na mizi dobro pregnetemo (če bo premehko, dodamo moko). Pokrito naj počiva na nežno pomokani deski najmanj pol ure. Zelje rahlo operemo in ga damo rahlo prekuhat (15 minut). Na olju zarumenimo čebuli (ne nujno fino sesekljani) pražimo meso. Posolimo, damo česen in odcejeno zelje. Dodamo še zdrobljen lovor, poper. Po okusu pripravimo nadev. Testo na pomokanem prtu razvaljamo, nato pa namažemo z oljem in z rokami razvlečemo. Potresemo z nadevom, ob robovih in ob straneh (ko prekrivamo s testom) pokapljamo smetano ali margarino. Nežno zavijemo in damo na pekač, namazan z oljem. Površino pomažemo z oljem ali maslom (ne z jajcem, bo naredilo suho skorjo). Pečemo pri 190 - 200 °C za 30-40 minut (da dobi lepo barvo). Nato ga prekrijemo z drugim pekačem, da se skorja omedi. |
SOČNA KROMPIRJEVA SOLATA |
Krompir operemo, olupimo in narežemo na listke. Damo kuhati, vre naj 10-12 minut. Odcedimo in vodo lahko dodamo juhi. Takoj ga pokapljamo z oljem in pokrijemo. Dobili bomo mehek krompir. Po 10 minutah ga odkrijmo in potresemo, da se ohladi. Pred nadaljevanjem mora biti krompir hladen oz. mlačen. Za preliv zmešamo jogurt in smetano, dodamo 1/2 do 1 žličko gorčice, sol, poper in kis. Srednjo tekočo mešanico prelijemo čez ohlajen krompir. Po vrhu dodamo še drobnjak ali sesekljano rdečo čebulo. |
PROSENA KAŠA S SADJEM |
Očiščena jabolka, narezana na koščke, dušimo v kozici. Potresemo s sladkorjem in cimetom ter malo sadnega soka (malinovec ali pomarančni sok). V vročem, slanem mleku skuhamo oprano kašo. Mešamo, da se zgosti. Vmes zmešamo margarino (ali smetano), jajci in sladkor, limonin sok, lahko tudi vanilijev sladkor. To zamešamo med kašo. Dodamo tudi sneg in rahlo premešamo. Polovico damo v pekač (po dnu in na stranicah namažemo z margarino in potresemo z ostro moko), nato naložimo dušeno sadje (lahko še kakšen kos zmrznjenega ...), lahko še kakšno žlico smetane in drugo polovico. Pečemo pol ure pri 200 °C. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 173. oddaja | 171. oddaja » |