182. oddaja
By Matjaž on Jul 1, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
francoska juha s kosmiči
krompir z nadevom
pražena špinača
pečena kaša z borovnicam
FRANCOSKA JUHA S KOSMIČI |
Po načinu praženja: čebulo sesekljamo, dodamo malo vode in pristavimo na maščobo. Ko začne rumeneti, pridamo narezano zelenjavo in mešamo, da spreminja barvo in zadiši. Poprašimo z žličko moke in zalijemo. Povečamo plin, da zavre. Večkrat premešamo, dodamo lovor in solimo. Na koncu dodamo še žlico vina ali kisa. Izklopimo in če je juha bolj redka, vmešamo kosmiče (ni potrebno nič kuhati). Pred serviranjem damo še peteršilj. |
KROMPIR Z NADEVOM |
Krompir (če se da enake velikosti - ploščate) operemo in damo kuhati v oblicah. Ko je kuhan, ga odcedimo in damo hladiti. Že med kuhanjem pripravljamo nadev: maslo umešamo, da je kremasto. Dodamo ostale sestavine, da je tekoče. Krompir olupimo in prerežemo na dve polovici, izdolbemo sredico in dodamo nadevu. Premešamo in nadevamo polovice. Nalagamo na peki papir in damo v vročo pečico (185 - 190 °C), da se sir raztopi in naredi skorjico. |
PRAŽENA ŠPINAČA |
Špinačo ali blitvo operemo, damo prevreti v slano vodo. Odcedimo in poškropimo z mrzlo vodo - še malo odcedimo. Damo na vroče maslo (ali olje), dodamo še česen in peteršilj. Mešamo, da se dobro premeša. |
PEČENA KAŠA Z BOROVNICAMI |
Uporabimo proseno ali ajdovo kašo (lahko tudi riž). Splaknemo jo v cedilki in damo kuhati v soljeno mleko. Kuhana je, zgoščena, v 25 - 30 minutah. Zmiksamo margarino, posamično dodajamo rumenjaka in sladkor. Pridamo še malo smetane in limonin sok. Posebej naredimo sneg, ki mu dodamo malo sladkorja. Dodamo h kaši. Polovico mase damo v namazano narastkovo skledo, naložimo sadje (namesto borovnic lahko breskve ali drugo sadje). Prekrijemo z drugo polovico. Če nismo nič smetane prej dodali, jo namažemo na vrhu. V ½ ure bo pečeno pri 180 °C. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 78. oddaja | 181. oddaja » |