73. oddaja
By Matjaž on Maj 30, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Kremna krompirjeva juha
Mesne paštetke
Pražena špinača
Drobnjakova omaka
Češnjev zavitek
KREMNA KROM- PIRJEVA JUHA |
Lahko jo skuhamo ali pa pripravimo po načinu praženja. V osnovi je skuhana iz krompirja in korenja, lahko pa dodamo tudi različno drugo zelenjavo. |
MESNE PAŠTETKE 1 jajce |
Mesu dodamo kruh, ki smo ga ovlažili v mleku, jajce, fino sesekljano čebulo in česen, sol, narezan peteršilj ali drobnjak in z roko premešamo. Testo oblikujemo v klobasice in jih na olju opečemo v manjši posodici. Poberemo jih na cedilo in počakamo, da se ohladijo. Listnato testo razvaljamo za dober nožev rob debelo (debelejše kot za kremne rezine). Mesno klobasico prekrijemo s koščki testa, tako da se nasprotna vogala prilegata, ne prekrivata, na vsaki strani tako narejene paštetke pa se mora videti meso. Damo na pekač, ne preblizu skupaj in pomažemo z jajcem oz. vsaj beljakom. Pazimo, da ne steče na pekač. Zataknemo zobotrebce in damo v 190 ºC vročo pečico do ½ ure, da je lepo zapečeno. Lahko počakajo v pečici 10-15 minut. |
PRAŽENA ŠPINAČA |
Porabimo lahko tudi zaloge iz skrinje. Svežo damo kuhat v vrelo vodo in malo osolimo, vmes jo obrnemo in po 2-3 minutah odcedimo in poškropimo s hladno vodo, da ne postane temna. Na pogreti maščobi popražimo česen in nanj stresemo špinačo, ki jo z vilicami prerahljamo, s tem se premeša. Dobro se poda k špinači sesekljan peteršilj. Tako bo okus bolj poln. Špinačo lahko obogatimo s sirom, ki ga potresemo. |
DROBNJAK. OMAKA |
Jogurt in smetano pomešamo, da je rahlo kremasto. Vmes damo še olje, sol, gorčico (ta ni nujna), kis ali limonin sok in zamešamo narezan drobnjak Omaka se tudi prileže k pici ali k mesu na žaru ali polpetom. |
ČEŠNJEV ZAVITEK |
Naredimo srednje krepko testo. Mleko je tisto, ki bo naredilo testo tako, da bo lepše narejeno. Testo dobro pregnetemo. Če je pretrdo, po kapljicah dodajamo olje ali mleko. Testo se mora svetiti in mora iti lepo od rok. Na nežno pomokani deski na pokrito počiva. Lahko seveda testo tudi kupimo. Za nadev umešamo maslo, dodamo polovico sladkor in rumenjake. Iz beljakov naredimo sneg, dodamo polovico sladkor, nato oboje zmešam. S tem namažemo razvlečeno testo. Do roba testa posujemo češnje in jih posujemo s popraženimi drobtinami. Brez češenj pustimo srednjo tretjino testa. Testo, ki je gleda čez mizo, pokrijemo čez češnje in malo pokapljamo z maščobo. Nato ga zavijemo proti sredini. Dva ovoja bosta tako brez nadeva. Prenesemo na namazan pekač in namažemo z maščobo (jajce dela suho skorjo), damov 190 do 200 ºC. Zapeče se v 40 minutah. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 74. oddaja | 72. oddaja » |