78. oddaja
By Matjaž on Jul 4, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
juha iz stročjega fižola
mesna rižota
dušene bučke, solata
sadni sladoled
JUHA IZ STROČJEGA FIŽOLA |
Fižol očistimo in ga narežemo na prst široke rezine, prav tako korenček. Lahko ju damo kuhat v govejo juho ali pa delamo po načinu praženja. V kozico damo olje in popražimo sesekljano čebulo. Ko bo čebula začele rumeneti, dodamo fižol s korenčkom in pražimo, da spremeni barvo. Potresemo z žlico moke, da bo juha vezana in zalijemo z vodo. Dodamo dišave in solimo ter večkrat premešamo. Juha naj nežno vre, da se fižol zmehča. Ko bo kuhana, pridamo smetano, ki smo jo v lončku razmešali s ščepom moke in žlico juhe. Juho izključimo, da neha vreti. Če je potrebno, dodamo žlico kisa ali vina. Na koncu dodamo še peteršilj. Ne smemo ga dati prezgodaj, sicer bo postal rjav in juha ne bo videti okusna. |
MESNA RIŽOTA |
Lahko tudi iz navadnega riža, boljša pa bo jed iz polnozrnatega. Na čebulo (ne čakamo, da zarumeni) damo meso in kasneje ga solimo. Dodamo sesekljan česen in lovorjev list. Še malo popražimo, dolijemo malo vode in pokrito dušimo. Ko je zmanjkalo tekočine, dodamo riž. Nato vlijemo vročo vodo. Dosolimo, damo košček paprike. Lahko damo vejico zelenega peteršilja in zelene. Zmanjšamo temperaturo, da se riž v pol ure mirno zmehča. Vmes nič ne mešamo. |
DUŠENE BUČKE |
Hkrati z rižoto pripravljamo bučke. Narežemo jih na cm kocke, solimo in pokapljamo s kisom. Pokrijemo, da malo počakajo. Narezano papriko damo na praženo čebulo (mora zarumeneti, da bo jed okusna, sicer bo sladikav okus). Lahko pripravimo tudi brez paprike, če je slučajno nimamo. Nato še razrezan olupljen paradižnik in pomešamo. Dodamo pripravljene buče. Dobro premešamo in pokrijemo, da se dušijo in postanejo mehke. Vmes pretresemo posodo. Občasno gremo po dnu s kuhalnico. Pridamo strt česen in peteršilj ter odklopimo. Lahko damo tudi smetano. |
SADNI SLADOLED |
Naredimo stepeno sladko smetano, dodamo vanilij sladkor in zamešamo zmiksano sadje. Kremo lahko damo v kozarčke ali pa v skupno posodo, ki smo jih stene namazali s kapljico olja, in damo v skrinjo. Pred obrokom damo za 15 minut v hladilnik in ga nato narežemo na rezine. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 183. oddaja | 182. oddaja » |