198. oddaja
By Matjaž on Okt 21, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
špinačni ponvičnik v juhi
kuhana govedina v gobovi omaki
pire krompir
pražena paprika, solata
skutina pita
ŠPINAČNI PONVIČNIK V JUHI |
Lahko ga spečemo dan ali dva prej. Maslo zmešamo in dodajamo rumenjak, posebej naredimo sneg (dodamo pol žličke soli). Rezine kruha narežemo in z vročim mlekom navlažimo ter zdrobimo, da se zmeša zraven rumenjakov. Sesekljamo česen, peteršilj in špinačo (ne zmiksati) in dodamo, nato še smetano in trd sneg. Potresemo z moko. Z metlico v roki s počasnimi, dolgimi obrati zmešamo. Damo na namazan pekač (ali peki papir na pekaču). Pečemo 15 minut pri 190 °C. Ohlajamo na deski in nato narežemo na kocke. Počakajo na hladnem ali v hladilniku. Postrežemo posebej in vsak si sam zalije z juho. |
KUHANA GOVEDINA V GOBOVI OMAKI |
Uporabimo govedino od kuhanja juhe: damo kuhat, ko je voda že vrela. Kuhanega narežemo na koščke in naredimo še omako. Na olju pražimo čebulo in nato dodamo gobe. Počakamo, da spustijo sok. Nato damo sol, poper in česen. Potresemo z moko in zalijemo z juho (da dobimo omako), na koncu dodamo še kislo smetano. Skupaj z mesom na prevre in počaka do serviranja. |
PIRE KROMPIR |
Krompir olupimo in narežemo na četrtine. Skuhamo, vodo odlijemo v skledo. Krompir zabelimo z maslo in smetano (ali oljem) ter stlačimo. Prilivamo vroče mleko (ali krompirjevko) in mešamo z metlico, da nastane mehak pire krompir. |
PRAŽENA PAPRIKA |
Paprike narežemo na četrtine in očistimo ter osušimo. Opečemo na olju, premešamo, posolimo, posušimo na servieti. |
SKUTINA PITA |
Moko in prašek presejemo, dodamo maslo (ali margarino) in z rokami zdrobimo. Pridamo sladkor in pomešamo. V jamico damo jajce, smetano (ali mleko), rum in z eno roko naredimo testo. Ne gnetemo preveč, ker bo še bolj mehko. Naj počiva vsaj 15 min v hladilniku. |
poslušalko Ano zanima, katero moko uporabiti:
sestra uporablja moko TIP 500, mehko za vlečeno in rezančno testo, vlite rezanci; za peko kvašenega testa (kruh, potica...) pol-pol, sicer pa lahko delamo vse z mehko ali vse z ostro moko - kar smo navajeni. Za pomokati desko ali prt pa je ostra moka bolj primerna.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 199. oddaja | 197. oddaja » |