41. oddaja
By Matjaž on Okt 11, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Krompirjeva juha
Zapečne postrvi
Špinačne palačinke
Paradižnikova solata
KROMPIRJEVA JUHA |
Krompir olupimo in operemo ter zalijemo s svežo vodo, čebulo pa damo pražit v kozico. Ko je zlato rumena, dodamo na centimeter velike kocke ali listke narezan krompir in med praženjem korenček ter peteršiljevo korenino (oboje razrezano na štiri dele). Če želimo, da bo juha vezana, poprašimo z zravnano žlico moke - ne smemo stresti na kup. Zalijemo zajemalko hladne vode, nato še vročo vodo ali ostanek juhe. Pridamo lovor, posolimo, stremo česen, pripremo s pokrovko. Vre naj 10 minut. Lahko zakuhamo krpice ali drobne testenine. Preden jo ponudimo, za boljši okus dodamo že žlico ali dve sadnega ali vinskega kisa (domačega, če nimamo tega, raje žlico vina namesto kupljenega kisa). Pred serviranjem potresemo s peteršiljem. |
ZAPEČENE POSTRVI |
Rib meso solimo in pokapljamo z limoninim sokom ter pustimo malo stati. Posodo za peko namažemo z maščobo (maslom, margarino, olivnim oljem). Najprej naložimo ribje filete, nanje pa naložimo šunko (ali pršut). Možno je, da jo sesekljano na drobne rezine potresemo. Dodamo še rožmarin in prelijemo mešanico kisle smetane in soli. Potresemo z žlico drobtin in postavimo v pečico za 20 minut. Lahko ponudimo kar v posodi, dekoriramo s peteršiljem. |
ŠPINAČNE PALAČINKE |
Za omletno testo sestavine zmešamo, dodamo 2 ščepa sladkorja, da se lepše pečejo, a zato nimajo sladkega okusa. Če nimamo mineralne vode, lahko damo pivo - omlete bodo tako bolj rahle. |
PARADIŽNIKOVA SOLATA |
Sestavine poljubno narežemo. Če gostje ne marajo čebule, je ne zmešamo, ampak jo ponudimo ločeno. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 42. oddaja | 40. oddaja » |