132. oddaja
By Matjaž on Jul 16, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
sojina juha
poletna z zelenjavo, paradižnikova ali zelena solata
jagodne rezine
SOJINA JUHA 8 dag korenčka 1,5 l vode ali kostne juhe lovorjev list sol, poper 2 rezini (starega) kruha 2 trikotna sira peteršilj česen |
Sojo namočimo (najbolje čez noč, tako bo prej kuhana). Ko soja zavre, vodo delno odlijemo in jo nadomestimo z vrelo vodo (kostno juho). Dodamo grobo narezano korenje, posolimo in dodamo lovorjev list. Ko se soja zmehča, dodamo manjši rezini kruha (žemlji) in odlijemo del tekočine. Pridamo topljeni sir in juho zmeljemo s paličnim mešalnikom. Tako dobimo kremno juho, ki ji nato prilijemo nazaj odlito tekočino - toliko, da dobimo primerno gosto sojino juho. Dodamo lahko še strt česen in peteršilj. |
POLENTA Z ZELENJAVO 2 dl koruznega zdroba 6 dl vode ali mleka ½ (zravnane) žličke sol Nadev: 3 žl. olja 3 žl. sesekljane čebule 8 dag korenčka 20 dag bučk in podobne zelenjave sol, poper česen peteršilj 2-3 žlice paradižnikove mezge Preliv: 2 jajci, 2 žlici kisle smetane, 2 žlici mleka, 3 dag sira |
Ko voda ali mleko (lahko tudi pol - pol) zavre, usujemo polento v tekočino in ves čas mešamo, da ne nastanejo grudice. Kuhamo 10 minut, da se polenta zgosti. Pekač namastimo z margarino, potresemo z drobtinami ali z ostro moko - tako preprečimo prijemanje polente na pekač. Še vročo polento po pekaču enakomerno porazdelimo in zravnamo. Čebulo (ali por) zarumenimo in dodamo olupljeno in očiščeno zelenjavo, korenček grobo naribamo - vse skupaj prepražimo, dodamo paradižnikovo mezgo in začinimo. Zelenjavo nanesemo na polentino maso in prelijemo s prelivom. Na zelenjavo s prelivom naribamo sir. Pečemo pri 190 °C, po 15 minutah je jed gotova. (Če je jed preveč zapečena - posebno po robovih - malo pokrijemo, da se zmehča.) Najbolje, da postrežemo kar v posodi, v kateri se je jed pekla. Namesto polente lahko uporabimo tudi pire krompir. |
JAGODNE REZINE 4 jajca 1 žlica mrzle vode 4 žlice sladkorja limonina lupina 4 polne žlice moke ½ žličke pecilnega praška Nadev: ½ kg jagod (lahko tudi drugo sadje, tudi vloženo) sladkor po okusu 2 žl. limoninega soka 3 dl stepene sladke smetane |
Iz beljakov, ki smo jim dodali žlico vode, napravimo trd sneg. Nato postopoma dodamo sladkor. Zmesi naenkrat dodamo rumenjake in premešamo (minuta je dovolj, drugače v biskvit vmešamo preveč zraka). Z metlico počasi mešamo in dodamo moko, pecilni prašek in limonino lupino. Testo razporedimo na nameščen pekač za dva prsta debelo. Biskvit postavimo v 200 °C segreto pečico. Po 15 minutah je biskvit pečen (za vsak primer pa z zobotrebcem ali z roko na sredini preverimo). Čez nekaj minut biskvit prevrnemo na desko, pladenj in ga po dolžini prerežemo na pol. Sadje narežemo, pokapamo z limoninim skokom, malo posladkamo in jih skupaj s tekočino razporedimo na biskvit. Nekaj jagod prihranimo in jih dodamo stepeni smetani, s katero premažemo prvo plast. Drugo plast na vrhu rahlo obtežimo. Jagodne rezine hranimo v hladilniku. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 133. oddaja | 131. oddaja » |